2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2021. November 05. 15:29, péntek | Koronavírus
Forrás: MA7 / Nyitókép: procare.sk / Fotó a cikkben: dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahely: a kórház COVID-osztályán érezhető, hogy magas az átoltottság a járásban

Dunaszerdahely: a kórház COVID-osztályán érezhető, hogy magas az átoltottság a járásban

A dunaszerdahelyi kórházban minden hétköznap reggel 8 és 13 óra között regisztrációval és anélkül is oltanak. Azokat is várják, akik a harmadik adagra jelentkeznek.

A hírről Bock Sylvia, a kórház igazgatónője számolt be. „Napi 240 embert tudunk beoltani, köztük gyermekeket is. A legtöbben, nagyjából 100-an a harmadik oltás miatt keresik fel az oltóközpontunkat, de minden nap vagy két tucatnyi első és második adag oltást is beadnak munkatársaink, akik falvakba is kijárnak oltani. Aki regisztráció nélkül érkezik, de már jogosult a harmadik adag oltásra, annál kell lennie egy igazolásnak, például a Covid-passnak, arról, hogy már eltelt a hat hónap a második vakcina beadása óta. Járásunkban az 50 feletti lakosság átoltottsága már meghaladta a 75 százalékot, vagyis az érvényes Covid-automata szerint pirosnál rosszabb besorolásba már nem kerülhet,” idézi az intézményvezetőt a dunaszerdahelyi.sk városi portál.

Az igazgatónő azt is kiemelte, hogy a magas átoltottság pozitív hatásait már érezni a COVID-osztályon. Elmondása szerint a dunaszerdahelyi az ország többi kórházával összehasonlítva nagyon jó helyzetben van. A jelenlegi 9 koronavírusos beteg közül csupán egy szorul lélegeztetőgép segítségére, továbbá az is jó hír, hogy a kórházban kezelt betegek szinte mindegyike enyhébb tüneteket produkál, mint a második hullámban kórházba kerültek esetében. Bock Sylvia ezt a magas átoltottsági aránynak tudja be. Az elmúlt hetek lélegeztetőgépre kényszerült betegeinek mindegyike oltatlan volt. „Természetesen figyeljük a járvány alakulását, az adatokat és az előrejelzéseket, a járvány valószínűleg fokozatosan délre húzódik. Óvatos optimizmussal tekintünk a jövőbe, hiszen a második hullám idején is, decemberben és januárban még viszonylag stabil volt a helyzet kórházunkban, aztán februárban jött a feketeleves, elárasztottak bennünket a betegek. Mi is az érvényes előírások szerint járunk el, vagyis, ha a Covid-osztályunk 80 százalékra megtelik, akkor ki kell alakítanunk a másik osztályt, ha rosszabbodna a helyzet, még akár egy harmadikat is. A maximális kapacitásunk 80 ágy, és egyszerre 3 mesterségesen lélegeztetett beteget tudunk ellátni. Örömmel mondhatom, hogy egyelőre rendes üzemmódban működik a kórház, végezzük a tervezett műtéteket, köztük az ortopédiaiakat is, amelyekre sokszor távolabbról is érkeznek páciensek. A hozzánk érkező betegek egyelőre minden ellátást megkapnak,” tette hozzá Bock.
A kórház így felkészült arra, hogy más járásokban élő betegeket is felvegyen a COVID-osztályra. A koordinációban egy információs rendszer és egy applikáció segít, amely naprakészen jelzi, ha valahol az országban felszabadul egy intenzív ágy vagy egy lélegeztetőgép.

„Végzetül még egy jó hír. A dunaszerdahelyi kórház, tanulva a második járványhullám tapasztalataiból, az országban az elsők közt november 5-én megnyitja multidiszciplináris intenzív ellátást nyújtó osztályát, amelynek főorvosa Laczkó Balázs lesz, aki a második hullám idején az első vonalban harcolt a covidos betegek életéért. Az új osztály részét képezi két ún. izolációs boksz, ami lehetővé teszi lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek ellátását is,” írja a MA7.sk cikke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.