2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. November 19. 18:19, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR

Droba: összeomolhat az egészségügy Pozsonyban

Droba: összeomolhat az egészségügy Pozsonyban

Juraj Droba, a Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) elnöke kijelentette, hogy ha nem lépünk, félő, hogy összeomlik az egészségügy a Pozsonyi kerületben.

A megye ezért felszólította a szlovák Egészségügyi Minisztériumot, hogy minél előbb kezdjenek a krízis megoldásán dolgozni. „A helyzetet rendkívül komolynak ítéljük. Az elemzőkkel átnéztem a számokat és azt kell mondanom, nincsenek jó híreim. Ha nem lépünk, valóban az egészségügyi rendszer összeomlása várható a kerületben,” nyilatkozta Droba.

Hiányolja továbbá a kommunikációt és a kríziskezelést a kompetensek részéről. Droba rámutatott az egészségügyi dolgozók, kórházi helyek hiányára és az operációk, illetve kivizsgálások halogatására. Szerinte a Pozsonyi Egyetemi Kórházban (UNB) jelenleg a legrosszabb a helyzet, ahová tömegesen érkeznek a koronavírusos betegek, miközben a kapacitásai végesek. A kórházak képviselői más egészségügyi intézmények dolgozóihoz fordulnak segítségért. A pozsonyi megye ezen kívül követeli az egészségügyi dolgozók átlátható előzetes kifizetését.
A Pozsonyi Megyei Hivatal egészségügyi osztályának igazgatója, Tomáš Szalay szerint a kerületi biztonsági bizottság úgy értékeli, az Egészségügyi Minisztérium nem kezeli megfelelően a krízist. „Értékes volt a megyei egészségügyi létesítmények találkozója, melyen erről vitáztunk. A kríziskezelés az egészségügyben nem működik, illetve nem működik megfelelően“ – jegyezte meg Szalay. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók együttműködése segíthet a kórházaknak megfelelően kezelni a harmadik hullámot. Szerinte elég sok bonyodalmat okoz, hogy az északi járások pácienseit Pozsonyba küldik, ahol azonban már nem tudnak ilyen mennyiségű beteget fogadni.

Peter Lipovský fő megyei szakértő szerint fontos lenne a páciensek utazgatását csökkenteni. Kiemelte, hogy bármilyen légúti fertőzés, felszökött láz vagy vírus azonnali házi izolációt kíván. „Tehát nem mindenáron járni az orvosokat és kivizsgálást követelni. Ez nem mindig építő jellegű“ – mondta Lipovský. Ernest Caban, a mentőszolgálat egyik képviselője úgy gondolja, újra beszélni kell a pénzügyekről. A megyei találkozót egyedülállónak értékelte. A megyei egészségügyi találkozón a megyei hivatal képviselőin kívül részt vettek még egészségügyi szakértők, egészségügyi biztosítók, a Regionális Közegészségügyi Hivatal képviselői és további intézmények is.

Címkék: Droba, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.