2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2023. Március 14. 12:51, kedd | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Drágább lesz a sertéshús

Drágább lesz a sertéshús

Drágább lesz a szlovákok és magyarok körében nagyon népszerű sertéshús. Becslések szerint akár 20 százalékkal is emelkedhet az ára.

A németországi tőzsde okozza az emelkedést, ahol ezzel az árucikkel is kereskednek. Sok családnak valószínűleg újra kell értékelnie az étrendjét. Egy elismert gasztroenterológus szerint ez egyáltalán nem árthat. Sőt.

A szlovák háztartások konyháiból hetente többször is kihallatszik a hússzeletek klopfolása. Úgy tűnik, hogy ezek után ezt sokkal ritkábban fogjuk hallani, ugyanis drasztikusan emelkedik a sertéshús ára. „Már a márciusi hónap folyamán 15-18 százalékos áremelkedést becsülünk a húsok és húskészítmények esetében” – mutatott rá Forrai Éva, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének igazgatója. A sertéshús szinte minden szlovákiai konyha szerves része.

Gitka néni és férje konyhát vezet a pozsonyi Kolibán. A sertéshús az egyik legelterjedtebb alapanyag, amelyből minden nap hagyományos szlovák ételeket készítenek vásárlóik számára. "Természetesen a rántott szelet, illetve a párolt húsok, darált húsok, čevapčići, fasírt. Ezek olyan ételek, amelyeket a szlovákok minden másnap meg tudnak enni" - jellemezte a konyha tulajdonosa, Margita Hrnčiarová. "Szlovákián belül régóta a sertéshús a legnépszerűbb húsfajta, egy lakosra jutó évi 39 kilogramm fogyasztással" - folytatta Forrai.

A népszerű sertéshús lényeges drágulásáért a disznóhússal is foglalkozó német tőzsde a felelős. Nos, a kereskedést számos tényező befolyásolja, többek között az energiaárak, a sertéspestis és az ökogazdálkodás bevezetése. Ez az oka annak is, hogy ebből a húsból nincs elég a piacon, ami logikusan felfelé tolja az árat. "Tavaly januárban fél kiló 1,2 euróba került. Ma már 2,2 euró, és újabb áremelést jelentettek be a tőzsdén" - tájékoztatott Martin Krajčovič, a SAMO elnöke.

"Feltételezzük, hogy a jelenlegi helyzet a fogyasztás alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja majd, amely stagnálást, vagy enyhe csökkenést mutathat" - tette hozzá Forrai. „Nem tudom, mit fogunk főzni. Azon kell gondolkodnunk, hogyan változtassuk meg a szlovákok étkezési szokásait” – mondta Gitka néni.

Így, vagy úgy, ezen változtatni kell - állítja Ladislav Kužela elismert gasztroenterológus. Már figyeljük a vörös hús fogyasztását, amibe beletartozik a sertéshús is. Ha sokan nem is szívesen hallják, a vörös hús a rákkeltő anyagok közé tartozik. "2015 óta az Egészségügyi Világszervezet a 2A osztályú rákkeltő anyagok közé sorolta. Ez azt jelenti, hogy a valószínűleg rákkeltő anyagok közé soroljuk" - magyarázta Ladislav Kužela gasztroenterológus.

Ezért is azt tanácsolja, hogy fogyasztását csökkentsük vagy teljesen szüntessük meg, illetve cseréljük fel egészségesebb alternatívával, hal vagy hüvelyesek formájában. Az áremelés valójában egy képzeletbeli első lépés lehet egy egészségesebb lakosság felé. "Ha ez a megemelkedett árak a vastag- és végbélrák előfordulásának csökkenéséhez vezetnének, akkor gratulálok ezeknek a cégeknek, és megmutatom, hogy az egész világnak ezt már régen meg kellett volna tennie" - zárta Kužela.

Forrás: noviny.sk

Címkék: drágulás, sertéshús

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 01. 10:14, csütörtök | Kzélet

Csütörtökön kissé romlik az időjárás, többnyire felhős lesz az ég

A hőmérséklet 22 és 27 Celsius-fok közé emelkedik majd.

2023. Május 31. 23:02, szerda | Kzélet

NAGY ELŐREJELZÉS: Milyen időjárásra számíthatunk júniusban?

Június elsején érkezik az idei nyár első napja Szlovákia területére. Az alábbi cikkünkben mutatjuk, mit is várhatunk az időjárástól az elkövetkező hónapban.

2023. Május 31. 22:07, szerda | Kzélet

SÓLYMOS: Összefogunk Dzurindával

Teljesen meg kell változtatnunk a politikai kultúrát. Nem jutunk messzire azzal, amit ez a politikai gárda hozott – mondta Sólymos László, a Híd 2023 elnöke a TASR-nek.

2023. Május 31. 07:59, szerda | Kzélet

Megfelelő figyelmet kell fordítani az uniós témákra

Az Európai Unió, az eurózóna és a Schengen tagjaként páratlan lehetőségeket kapunk Szlovákia gazdasági és szociális helyzetének javítására - jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök.