2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Március 14. 12:51, kedd | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Drágább lesz a sertéshús

Drágább lesz a sertéshús

Drágább lesz a szlovákok és magyarok körében nagyon népszerű sertéshús. Becslések szerint akár 20 százalékkal is emelkedhet az ára.

A németországi tőzsde okozza az emelkedést, ahol ezzel az árucikkel is kereskednek. Sok családnak valószínűleg újra kell értékelnie az étrendjét. Egy elismert gasztroenterológus szerint ez egyáltalán nem árthat. Sőt.

A szlovák háztartások konyháiból hetente többször is kihallatszik a hússzeletek klopfolása. Úgy tűnik, hogy ezek után ezt sokkal ritkábban fogjuk hallani, ugyanis drasztikusan emelkedik a sertéshús ára. „Már a márciusi hónap folyamán 15-18 százalékos áremelkedést becsülünk a húsok és húskészítmények esetében” – mutatott rá Forrai Éva, a Szlovák Húsfeldolgozók Szövetségének igazgatója. A sertéshús szinte minden szlovákiai konyha szerves része.

Gitka néni és férje konyhát vezet a pozsonyi Kolibán. A sertéshús az egyik legelterjedtebb alapanyag, amelyből minden nap hagyományos szlovák ételeket készítenek vásárlóik számára. "Természetesen a rántott szelet, illetve a párolt húsok, darált húsok, čevapčići, fasírt. Ezek olyan ételek, amelyeket a szlovákok minden másnap meg tudnak enni" - jellemezte a konyha tulajdonosa, Margita Hrnčiarová. "Szlovákián belül régóta a sertéshús a legnépszerűbb húsfajta, egy lakosra jutó évi 39 kilogramm fogyasztással" - folytatta Forrai.

A népszerű sertéshús lényeges drágulásáért a disznóhússal is foglalkozó német tőzsde a felelős. Nos, a kereskedést számos tényező befolyásolja, többek között az energiaárak, a sertéspestis és az ökogazdálkodás bevezetése. Ez az oka annak is, hogy ebből a húsból nincs elég a piacon, ami logikusan felfelé tolja az árat. "Tavaly januárban fél kiló 1,2 euróba került. Ma már 2,2 euró, és újabb áremelést jelentettek be a tőzsdén" - tájékoztatott Martin Krajčovič, a SAMO elnöke.

"Feltételezzük, hogy a jelenlegi helyzet a fogyasztás alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja majd, amely stagnálást, vagy enyhe csökkenést mutathat" - tette hozzá Forrai. „Nem tudom, mit fogunk főzni. Azon kell gondolkodnunk, hogyan változtassuk meg a szlovákok étkezési szokásait” – mondta Gitka néni.

Így, vagy úgy, ezen változtatni kell - állítja Ladislav Kužela elismert gasztroenterológus. Már figyeljük a vörös hús fogyasztását, amibe beletartozik a sertéshús is. Ha sokan nem is szívesen hallják, a vörös hús a rákkeltő anyagok közé tartozik. "2015 óta az Egészségügyi Világszervezet a 2A osztályú rákkeltő anyagok közé sorolta. Ez azt jelenti, hogy a valószínűleg rákkeltő anyagok közé soroljuk" - magyarázta Ladislav Kužela gasztroenterológus.

Ezért is azt tanácsolja, hogy fogyasztását csökkentsük vagy teljesen szüntessük meg, illetve cseréljük fel egészségesebb alternatívával, hal vagy hüvelyesek formájában. Az áremelés valójában egy képzeletbeli első lépés lehet egy egészségesebb lakosság felé. "Ha ez a megemelkedett árak a vastag- és végbélrák előfordulásának csökkenéséhez vezetnének, akkor gratulálok ezeknek a cégeknek, és megmutatom, hogy az egész világnak ezt már régen meg kellett volna tennie" - zárta Kužela.

Forrás: noviny.sk

Címkék: drágulás, sertéshús

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.