2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2020. Október 02. 13:35, péntek | Világ
Forrás: BBC, index

Donald Trump koronavírusos!

Donald Trump koronavírusos!

Donald Trump amerikai elnöknek és feleségének is pozitív lett a koronavírustesztje, ezt maga Trump közölte Twitterén ma hajnal 6:54-kor.

Az egyik elnöki tanácsadó koronavírus pozitív volt ezt megelőzően, innen eredt a fertőzés gyanúja. Az elnök egyik közeli munkatársa, Hope Hicks, aki a héten többször is együtt utazott az elnökkel az Air Force One fedélzetén, tegnap pozitív Covid-tesztet produkált. Ezután került sor Trump tesztelésére. Az elnök először saját Twitter-fiókján jelentette be, hogy emiatt karanténba vonul, és koronavírustesztnek veti alá magát, majd nem sokkal később már arról számolt be, hogy a saját és a First Lady, Melania Trump is tesztje is pozitív lett.

Hicks jelen volt az elnöki vitán is, maszk nélkül vett részt az eseményen. Sean Conley, a Fehér Ház orvosa által kiadott nyilatkozat szerint az elnök és a First Lady jelenleg jól vannak, és azt tervezik, hogy gyógyulásukig nem hagyják el a Fehér Házat. Szinte biztos, hogy munkáját folytatni fogja lábadozása alatt is.
Trump elnök két magasabb rizikójú csoportba is sorolható: egyrészt 74 éves, így a kora miatt a nagy rizikójú csoportba tartozik az esetleges súlyos szövődmények szempontjából. Másrészt legutóbbi nyilvánosságra hozott orvosi vizsgálata alapján túlsúlyosnak minősül, ami szintén rizikófaktor. Közeleg a második elnöki vita ideje, de nem tudni egyelőre, hogyan fogja befolyásolni Trump bejelentése annak szervezését. Külön procedúrákat kell bevezetni arra az esetre, ha az elnök nem tudná feladatait ellátni. Ez esetben a demokrata házelnök Nancy Pelosit, illetve Chuck Grasslyt kellene írásban értesíteni, és Mike Pence alelnök venné át az elnöki feladatokat.

A hír miden szempontból óriási veszteség Trump számára, aki többször kijelentette, hogy a járvány lecsengőben van, és a keddi elnökjelölti vita során kritizálta ellenfelét, amiért az túl gyakran hord maszkot. Anthony Zurcher politikai elemző a BBC-nek „földrengésszerű fejleménynek” nevezte a hírt a kampány szempontjából. „Trump egy héttel azt követően kapta el a vírust, hogy azt mondta az amerikaiaknak, ne aggódjanak, a COVID gyakorlatilag nem fertőz meg senkit az időseken és a szívbetegeken kívül,” mondta Zurcher.

Trump korábban többször nyilatkozta, hogy nem érzi magát veszélyben a Fehér Házban, és ismételt figyelmeztetések ellenére továbbra is kezet fogott látogatóival, és maszkot sem nagyon hordott. Majd később elismerte, hogy a betegség kezelésében eleinte hatásosnak gondolt maláriagyógyszert, hidroxiklorokint szedte, pedig a szer megelőző hatása sosem volt bizonyított. Május 7-én derült ki, hogy Trump egyik személyes segítője, majd Mike Pence alelnök sajtófőnöke is koronavírus fertőzött lett, júniusban pedig már a titkosszolgálat több munkatársa is elkapta a kórt. Trump ennek ellenére továbbra is azt állította, hogy izolált esetekről van szó, és a terjedést megállították, ő maga pedig nincs veszélyben.

Joe Biden, Trump „ellenfele" többször is a járvány elbagatelizásával, és az eddig koronavírus-fertőzésben elhunyt 200 000 amerikai haláláért való személyes felelősséggel vádolta. A jelenlegi helyzet tehát sokszoros presztízsvesztés számára, még akkor is, ha esetleg megússza karanténnal és enyhe tünetekkel.

Címkék: koronavírus, Trump, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.