2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. November 24. 14:53, szerda | Világ

Digitális euró: zajlik a projekt előkészítése

Digitális euró: zajlik a projekt előkészítése

Az Európai Központi Bank nagyjából egy évvel ezelőtt erősítette meg a hírt, miszerint tanulmányozzák a digitális euró bevezetésének lehetőségét. A 2026-os időpont egyre valószínűbbnek tűnik.

2020 novemberében az EKB és az eurózónához tartozó 19 állam jegybankjai elsődleges fontosságúnak nevezték a digitális fizetőeszköz kidolgozását és bevezetését, s kiderült, hogy azt már az idén tesztelnék és jövő év elején bevezetnék. Christine Lagarde, az EKB elnöke azt nyilatkozta, hogy szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. A projekthez kapcsolódó koncepció már május végére szinte teljesen elkészült és abból kiderült, hogy az EKB biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot és a fizetőeszközzel kapcsolatos pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken fog működni.

Peter Kerstens, az Európai Bizottsága munkatársa a P19 fizetési platform internetes rendezvényén kiemelte, hogy jelenleg még csak a projekt előkészítése zajlik, az előzetes döntést jövő nyáron hozhatják meg. Mindez azt jelenti, hogy a digitális eurót 2026 előtt semmiképpen sem vezethetik be. A fogyasztók nem fognak sok változást érzékelni, a legnagyobb módosítást a korábbinál nagyobb biztonság jelenti majd.

Egy digitális valutának egyszerűbben használhatónak és biztonságosabbnak kell lennie, ezáltal többletértéket kell kínálnia az ügyfelek számára, mint a hagyományos fizetőeszközöknek. A digitális euró birtoklása az egyéneknek ingyenes lesz, de azt tisztázni kell , hogy a beszerzése és tárolása milyen és mekkora költségeket fog jelenteni a bankoknak és más pénzintézeteknek. Kerstens biztos volt abban, hogy az új fizetőeszköz nem váltja majd ki a készpénzt, mert csak a digitális gazdaságban lesz alkalmazva. Így az üzletekben mindenki eldöntheti, hogy készpénzzel vagy digitális módon akar fizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 00:27, kedd | Világ

Ezen a napon: november 30. – Szent András napja

November 30-án ünnepeljük Szent András napját, de a történelem hosszú idővonalán történt azért egy s más, amit érdemes megemlítenünk. Íme.

2021. November 29. 23:12, hétfő | Világ

A Samsung Amerika felé vette az irányt

Gyárat épít a koreai cégóriás, méghozzá az Egyesült Államokban.

2021. November 28. 18:52, vasárnap | Világ

Ezen a napon: november 28. – Advent első vasárnapja

Ma van Advent első vasárnapja, és az ünnepvárás jegyében ma is jelentkezünk Mátyás kollégánk állandó rovatával, amelyben sorra vesszük a történelem mai napra datálható jeles eseményeit.

2021. November 28. 17:35, vasárnap | Világ

Mesterséges intelligencia: tíz napra is pontos időjárás-előrejelzés

Fejlődik a technika, fejlődik a mesterséges intelligencia is. Egy új, fontos szegmens esetében tapasztaltak előrelépést a tudósok, amely alapján jó előre pontosan megtudhatjuk, milyen időnk lesz.