2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Július 26. 14:21, kedd | Világ
Forrás: Bloomberg

Digitális Euró • Erősíti vagy gyengíti az EU szuverenitását?

Digitális Euró • Erősíti vagy gyengíti az EU szuverenitását?

Minden jel arra mutat, hogy az öreg kontinensnek mihamarabb szüksége lenne az USA fizetési szolgáltatásainak alternatívájára.

Nemrég Joachim Nagel, a Német Szövetségi Bank elnöke különleges lehetőségeket látott a digitális euróban, ugyanakkor komoly kihívásokat is a annak bevezetésében. A menedzser úgy vélte, hogy a digitális euró csökkenthetné a nemzetközi fizetési műveletek kockázatait és függőségeit. Most Burkhard Balz, a Német Szövetségi Bank igazgatósági tagja csatlakozott hozzá, és egy rendezvényen kijelentette, hogy a digitális euró egy perspektívával rendelkező jövőbeli európai projekt. A virtuális fizetőeszköz erősítheti a kontinens szuverenitását a fizetési forgalomban, a digitális euró az internetes fizetést európai dologgá teheti. Úgy véli, a tengerentúli megoldásoknak és szolgáltatóknak kell legyen egy európai alternatívájuk.

Joachim Nagel • forrás: Bloomberg

"Egyre többen szívesebben fizetnek kártyával vagy mobiltelefonnal készpénz helyett, forgalomban mérve pedig a kártyás fizetés már régóta előrébb jár, hiszen a kisebb fizetéseket gyakrabban rendezik készpénzzel, a nagyobb összegeket pedig gyakrabban kártyával. Nem mi döntjük el, hogyan fizetünk, hanem a fogyasztók. Ha a digitális jövőben tovább csökken a készpénz fizetőeszköz-használata, akkor felmerül a kérdés, hogy jegybanknak kell-e a készpénz digitális kiegészítését biztosítani. Ráadásul ma már nem csak a bankok kínálnak fizetési szolgáltatásokat, hanem a nagy technológiai cégek is új ajánlatokat készítenek. Ezek széles hatókörüknek, a különböző szolgáltatások zökkenőmentes integrációjának és adatvezérelt üzleti modelljüknek köszönhetően képesek forradalmasítani az ügyfélélményt. A kényelmes és teljesen digitális szolgáltatások magától értetődővé válnak a Google, a Meta és más cégek ökoszisztémáiban."

A digitális euró univerzálisan elérhető lenne Európában, és az egész euróövezetben lehetne vele fizetni, akár offline, azaz internetkapcsolat nélkül is. Megtervezésekor a magánélet védelme lenne a legfontosabb. Teljesen névtelenül nem lehet fizetni, de minden bizonnyal elképzelhető lenne a kisebb összegű fizetések védelmi szintjének emelése. Versenyhez vezetne a digitális fizetési ajánlatok terén, mert probléma hogy ma a kisebb kereskedők az eladások 3 százalékát fizetik díjként.

A Német Szövetségi Bank igazgatósági tagja úgy vélte, hogy a digitális eurót úgy kellene megtervezni, hogy egy nagymértékben automatizált környezetben a programozható fizetéseket is támogassa. Ez a lehetőség valószínűleg nem lesz azonnal elérhető az induláskor, de a fejlesztés során figyelembe kell venni. "Az ipar 4.0 vagy a dolgok internete még nem olyan széles körben elterjedt, mint ahogy azt néhány évvel ezelőtt remélték, megálmodták vagy kiszámították. De biztos vagyok benne, hogy a jövő az ilyen alkalmazási területeké" - jegyezte meg Balz.

A menedzser tagja a digitális euró kidolgozásával kapcsolatos magas szintű munkacsoportnak. A szakértők 2021 októbere óta vizsgálati szakaszban dolgoznak a lehetséges kialakítás konkrét kérdésein. A program 2023 októberéig tart. "Addigra szeretnénk, ha lenne egy jó kezdeti elképzelésünk a pénzünk digitális jövőjéről" - hangsúlyozta végül Balz.

Címkék: digitális euró

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.