2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 06. 09:38, szerda | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Csökkent a lavinaveszély a szlovákiai hegységek nagy részén

Csökkent a lavinaveszély a szlovákiai hegységek nagy részén

A hótakaró az éjszakai fagypont alatti hőmérséklet miatt a legtöbb helyen jól megszilárdult.

A szlovák hegyek többségében jelenleg csak alacsony, az ötfokozatú skála első fokán áll a lavinaveszély. Második fokozatot csak a Magas-Tátrában hirdettek, 1800 méter tengerszint feletti magasságban. A hírről Pavel Bet'ko, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) lavinamegelőzési központjának munkatársa tájékoztatott.

"A lavinák előfordulása általában a nagyon meredek lejtőkön lehetséges, nagy többletterheléssel. Alkalmanként spontán kis lavinák, illetve nedves hóból eredő lavinák keletkezhetnek a napsütötte hegyoldalakon" - magyarázta Bet'ko.

A hótakaró az éjszakai fagypont alatti hőmérsékletek miatt a hegyek legtöbb részén jól megszilárdult. A szlovákiai hegyek legmagasabb pontjain és a hegygerinceken nehezen jegesedik. Esetenként az 1800 méter feletti északi hegyoldalakon nagy mennyiségű új hó halmozódhat fel az intenzív havazásból. A középső és alacsonyabb magasságokban a felszín kemény és teherbíró lesz. A tájolástól függően 1200 métertől kezdődően folyamatos hótakaró található.

Bet'ko hozzátette, hogy a Magas-Tátrában a fő lavinaproblémát a szél által hordott hó jelenti. Különösen veszélyesek az északi kitettségek, a szűk szurdokok és a sziklafalak alatti helyek. Helyenként szerinte előfordulhatnak szél által elfújt hótáblák és hópárnák.

A 2024-es év eddig 5 nagyobb lavinát hozott, a legutóbbit február 24-én jegyezték fel a Magas-Tátrában, a Zöld Tó völgyében.

Forrás: teraz.sk

Címkék: lavinaveszély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.