2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Július 08. 07:00, szerda | Világ
Forrás: mti

Csehországban minden egészségügyi dolgozó jutalmat kap

Csehországban minden egészségügyi dolgozó jutalmat kap

Pénzjutalmat kap minden csehországi egészségügyi dolgozó, aki a koronavírus-járvány idején a kórházakban dolgozott. A kormány erre a célra mintegy tízmilliárd koronát különít el.

Korábban a cseh kormány azt tervezte, hogy csak azok kapnak külön jutalmat, akik közvetlenül foglalkoztak a koronavírusos betegekkel. A keddi egyeztető találkozón Prágában Andrej Babiš kormányfő és az egészségügyi miniszter elfogadták a szakszervezetek álláspontját, miszerint minden egészségügyi dolgozónak jutalmat kellene kapnia a rendkívüli teljesítményért.

Az egészségügyi szakszervezetek elnöke szerint a jutalmazás részletes szabályait rövid időn belül kidolgozzák. Azok az egészségügyiek, akik a betegekkel közvetlenül foglalkoztak, egységesen havi 40 ezer koronát, míg a többiek munkájuktól függően havi legkevesebb 10 ezer koronát kapnak. A rendkívüli jutalmazás a három hónapos időszakot érinti.

"Jutalmat kap mindenki, aki a koronavírus-járvány idején bármilyen minőségben a kórházban dolgozott" - pontosította a megállapodást Martin Engel, az orvosi szakszervezetek elnöke.

A rendkívüli koronavírus-járvány utáni jutalmakról a cseh kormány már június közepén megegyezett a szociális szférában dolgozók képviselőivel. A maximális havi jutalom ott is 40 ezer korona. A kormány erre a célra 5,2 milliárd koronát különített el.

A rendkívüli támogatási programokat a kormány tartalékalapjának terhére az egészségügyi és a pénzügyi tárca közösen készíti el, parlamenti jóváhagyásra már nincs szükség.

A koronavírus-járvány miatt a cseh egészségügy idei költségvetését már korábban 346 milliárd koronáról 354 milliárd koronára emelte a parlament.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.