2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 05. 11:26, péntek | Világ
Forrás: aktuality.sk

Csehország engedélyezi a problémás farkasok kilövését

Csehország engedélyezi a problémás farkasok kilövését

A cseh környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium engedélyezi a veszélyes farkas példányok kilövését. Ezt Petr Hladik környezetvédelmi miniszter mondta csütörtökön. A farkast a törvény védi Csehországban.

"A farkas a cseh országhoz tartozik. Egyensúlyt hoz, mert szabályozza a túlszaporodott vadállományt, amely kárt okoz a gazdáknak és az erdészeknek. De fel kell készülnünk a válsághelyzetekre" - magyarázta Hladík. A mezőgazdasági minisztériummal közösen egy vészhelyzeti tervet mutattak be, amely olyan eseteket kezel, amikor a farkasok problémásan viselkednek és veszélyt jelentenek.

A terv szerint minden régióban készenléti stábot kell létrehozni. A környezetvédelmi minisztérium ezután az illetékes természetvédelmi hatóságokkal együttműködve gondoskodik az engedély kiadásáról, hogy kritikus helyzetben gyorsan reagálhassanak.


"A problémás farkasokat közérdekből fogják levadászni, hogy megelőzzék azokat a kritikus helyzeteket, amelyeket ezek az egyedek okozhatnak" - mondta Zdeněk Nekula mezőgazdasági miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium szerint az egyes farkasegyedek problémás viselkedése jellegében, intenzitásában és okaiban is eltérő lehet. Ezért az egyes eseteket eseti alapon kell értékelni.

Az állam az idei évtől kezdve kompenzálja a gazdáknak azokat a megnövekedett költségeket, amelyeket az állatállomány farkasok elleni védelme miatt kell viselniük. Emellett a közvetlen károkat is megtéríti nekik.

Csehországban jelenleg 18 farkasfalkát tartanak számon, főként a határ menti területeken. A minisztérium azonban nem zárja ki, hogy a farkasok az egész Cseh Köztársaságban jelen vannak. "Leggyakrabban fiatal egyedek lehetnek, akik új területeket keresnek. Éppen náluk találkozhatunk az emberekkel szembeni csökkent éberséggel" - magyarázta a környezetvédelmi minisztérium.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.