2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Október 09. 19:21, szombat | Világ
Forrás: CT24

Cseh választások: Babiš egy hajszállal, de kikapott

Cseh választások: Babiš egy hajszállal, de kikapott

Roppant izgalmas végjátékot hoztak a csehországi parlamenti választások, amelynek eredményei alapján a SPOLU koalíciója megverte az Andrej Babiš vezette Ano mozgalmat.

A köztársaság alapítása óta először estek ki a törvényhozásból a szocialisták és a kommunisták. A választási kedv 65,5%-os volt, ami a legmagasabb arány 1998 óta – írja a ČT24. A szavazatok összeszámolását követően a Törvényhozásba négy párt, illetve koalíció került be. Az élen egy hajszállal, de a SPOLU koalíciója végzett a szavazatok 27,71%-t megszerezve. A második helyet az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom kaparintotta meg 27,21%-kal, tehát csak 0,5 százalékponttal maradtak le a dobogó legfelső fokáról. A harmadik helyre a Kalózok és a Polgármesterek által létrehozott koalíció futott be 15,53%-os eredménnyel. A parlament alsóházában helyet foglal még az Okamura által vezetett Szabadság és Közvetlen demokrácia nevű párt, ők 9,59%-os eredménnyel zárták a választásokat. Az többi 22 induló párt közül egy sem jutott be a Törvényhozásba, így a parlament kapui előtt maradtak a szocialisták és a kommunisták is – először a köztársaság történetében.

Míg a szocialisták az eddigi kormánykoalícióban foglaltak helyet, addig a kommunisták „csendesen és kívülről” támogatták Babiš miniszterelnök kabinetjét. „Ez maga a változás, Mi vagyunk a változás, Ti vagytok a változás,” jelentette ki Peter Fiala, az ODS elnöke és a SPOLU koalíció miniszterelnök-jelöltje. Szavait szinte elsöpörte az ujjongó tömeg. A politikus már nyíltan beszélt a Kalózokkal és a Polgármesterekkel köttetendő koalícióról, mégpedig a következő 24 órán belül.

A jelenlegi kormányfő, Andrej Babiš október 4-én kijelentette, hogy amennyiben a választásokat követően mozgalma ellenzékbe vonulna, úgy valószínűleg felhagyna a politikával. „Ha ellenzékbe kell vonulnunk, akkor inkább elmegyek,” mondta. Ilyen eredmény esetén az államfői poszt sem érdekelné. „Elfáradtam ebben a véget nem érő politikai veszekedésben. Nincsenek államfői ambícióim,” tette hozzá a kormányfő. Hogy tényleg távozik-e, egyelőre kérdéses.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.