2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2020. Július 18. 17:00, szombat | Helyi

Csallóközi történelem VI: A dunaszerdahelyi első világháborús hadifogoly-temető

Csallóközi történelem VI: A dunaszerdahelyi első világháborús hadifogoly-temető

A dunaszerdahelyi első világháborús hadifogoly-temető több száz, különböző nemzetiségű katona számára szolgál végső nyughelyül. Átfogó helyreállítására nem is olyan régen, 2014-ben került sor.

1914 nyarán kitört az első világháború, a hadifogolytáborok pedig már nem sokkal a hadüzenetek váltását követően szükségessé is váltak. Az Osztrák–Magyar Monarchia hadvezetése a táborokat elsősorban a harcvonaltól távol eső településeken törekedett létrehozni. Tekintettel arra, hogy a monarchia csapatai a háború kezdetén elsősorban orosz, illetve szerb, később pedig olasz csapatokkal is harcoltak, a fogolytáborok létrehozására a Csallóköz is ideális helyszínül szolgált. Ennek megfelelően térségünkben végül három településén is létesítettek táborokat: hadifogolytáborok működtek Somorján, Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen is.

Dunaszerdahelyen kettő fogolytábort hoztak létre: a már 1914-től működő úgynevezett orosz, és az 1916-ban létesített olasz tiszti tábort. Az orosz tábor helyszínéül a vasútállomás és a Pozsony-Komárom országút mellett elterülő szántóföldet jelölték ki, hozzávetőlegesen ez a terület képezi a mai Ádor utcát. Az olasz tiszti tábort pedig a Sikabony kataszterébe tartozó Rény-puszta területén, lényegében a hadifogolytemetővel szemben építették meg.

Az orosz tábor már a háború elejétől kezdve fogadta a hadifoglyokat: a mindösze 5000 lakossal bíró Dunaszerdahelyre már 1914 szeptemberében megérkezik a majdhogynem az egész város lakosságát kitevő hadifogolytömeg. Mindössze egy honappal később, októberben pedig még ennél is több, 10 012 foglyot tartanak nyilván.

A szűk helyen, rossz higiéniás körülmények között tartózkodó, és nem ritkán éhínséggel is küzdő foglyok között hamar megjelentek a különböző járványok. Többek között kolera, vérhas és tífusz is felültötte fejét a nagy háború négy éve alatt, ezen járványok, pedig több száz hadifogoly életét követelték.

A polgári lakosság megfertőzésétől tartva különböző óvintézkedéseket vezettek be. Többek között az elhunyt foglyokat is igyekeztek lehetőleg minél távolabb tartani Dunaszerdahelytől. A foglyok eltemetésére így a régi sikabonyi temető mellett egy különálló, ma is ismert hadifogoly-temetőt hoztak létre.

A sikabonyi katonai temető bejárata a mai nagyabonyi út felől nyílt, és egy nagy fakapun keresztül lehetett bemenni. A kapu fölött a következő szöveg volt olvasható: Russ. Kgf. Friedhof / Orosz Hadifogoly Temető.

A sírok között kis utacska vezetett a kápolna, és a tőle jobbra eső halottasház felé, ahol az elhunytakat felravatalozták. A kis ortodox kápolnát - amely ma is látható - maguk az orosz hadifoglyok emelték. A sírok is jellemzően ortodox hármas keresztű fejfákkal voltak ellátva, de a tábor orosz zsidó foglyait is itt temették el. Egyikük kősíremléke ma is áll.

1916-tól az addigi főleg orosz, de nem ritkán ukrán, lengyel, román, szerb, lett, litván, észt, finn sőt magyar hadifogoly mellé már olaszokat is temettek. Ekkor az ortodox keresztek mellett megjelentek a vaskeresztek is. A nyilvántartások szerint 1914 és 1918 között a hadifogoly temetőben 965 hadifoglyot temettek el. Gyakran egy sírba akár 2-5 elhunytat is elhelyeztek. A temetések katonai tiszteletadással, a hadifoglyokból álló tábori énekkar kísérete mellett zajlottak. Az olasz hadifoglyok táborukban saját halottjaik tiszteletére pedig még egy márvány elmékművet is emeltek.

1919-től kezdődően a fogolytemető gondozása a csehszlovák katonai hatóságok felügyelete alá került, de a dunaszerdahelyiek és a sikabonyiak, valamint a cserkészek is kivették a részüket a munkából, később pedig a város felügyelte vállalta annak rendben tartását. A temetőt 1938-tól, az első bécsi döntést követően a magyar honvédelmi minisztérium felügyelte, 1945 után azonban az állapota folymatosan romlott. Valamennyit javított a helyzeten, hogy 1951. január 1-én a Szlovák Belügyminisztérium hatáskörébe került a katonai temetők gondozása, a belügy pedig a városi nemzeti tanácsok hatáskörébe utalta a kegyhely felügyeletének és karbanntartásának a feladatát. Ennek megfelelően a város biztosította a temető megfelelő gondozását. 1989-et követően azonban a temetőt elhanyagolták, annak állapota pedig rendkívül sokat romlott.

A kegyhely hányattatásainak végül 2014-ben vetettek véget, amikoris azt végre helyreállították. Így 2014. november 11-én, az I. világháború befejezésének emléknapján a dunaszerdahelyi hadifogoly-temető a hazájuktól oly távol elhunyt katonák emlékéhez méltó formában került átadásra.

(ák)

Forrás:Horváth Lajos–Nagy Attila–Varga László: Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben (1914–18). Dunaszerdahely, Nagymegyer, Somorja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.