2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 12. 13:35, szombat | Kultúra
Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Csallóközi Múzeum: Emlékezzünk a Hősökre

Csallóközi Múzeum: Emlékezzünk a Hősökre

“Emlékezzünk a hősökre - A Nagy Háború képekben 1914-1918” címmel indít kiállítást a Csallóközi Múzeum. A megnyitó háziasszonya, Tilajčík Edit szerint a kiállítás műveit maga a cím jellemzi.

A cikk a dunaszerdahelyi.sk városi portálon jelent meg. Kép és szöveg: Rózsár Vince

Német István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumának elnöke álmodta meg a kiállítást, majd a vendégek üdvözlése után ő beszélt az előzményekről, adott tájékoztatást a tárlat összetételéről.

Mint mondta, az I. világháború centenáriuma táján, 2013-ban indította az alapítvány az Ecsetek a békéért című projektet, mely mára közel 900 művet számlál - lengyel, magyar, szlovák, ukrán festőművészek alkotásait. Ebből érkezett Dunaszerdahelyre egy közel 170 festményből álló tárlat, melyet a látogatók a Csallóközi Múzeum kiállítótermében tekinthetnek meg. Németh István – miközben kitért egy-egy képen szereplő személy élettörténetére – azt is elmondta, a képek blokkokban helyezkednek el: portrék, a nők szerepvállalása a háttérországban, fotók a világháborús emlékhelyekről tematika szerint kerültek fel a falakra.

A képkiállítást a Csallóközi Múzeum gyűjteményéből származó tárgyak egészítik ki, melyeket a környék hadifogolytáboraiban fogvatartott katonák készítettek, továbbá a múzeum történelmi könyvgyűjteményéből 9 korabeli naptárt és kéziratdokumentumot láthatnak a kiállítás látogatói.

Ismertetője után Németh István köszönetet mondott a házigazdáknak, Nagy Ivánnak, a Csallóközi Múzeum igazgatójának, Bokros Róbertnek és Bevilagua Olgának, a múzeum munkatársainak, valamint Tilajčík Editnek, a megnyitó háziasszonyának.

Ezután kultúrműsort hallhattunk a Krajczáros Alapítvány tagjainak előadásában. Bene Edit, Pocsai Julianna, Lencsés Julianna szavalatukkal köszöntötték a kiállítás megnyitóját megtisztelő látogatókat, Tóth Tibor katonazenész pedig 1. világháborús katonadalokat adott elő. A megnyitó háziasszonya ezekkel a szavakkal zárta a kiállításmegnyitót: “A Krajczáros Alapítvány tagjai előadásukkal bemutatták a háború borzalmait, ami sajnos ma ismét túlságosan aktuális témaként van jelen mindennapjainkban,” majd elmondta, a tárlat április 2-ig tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.