2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Július 22. 14:21, péntek | Helyi
Forrás: csallokozi muzeum • samorin.sk

Csallóközi Múzeum • Egy 18. századi somorjai vaskereszt restaurálása

Csallóközi Múzeum • Egy 18. századi somorjai vaskereszt restaurálása

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumhoz tartozó somorjai Honismereti Ház állandó kiállításában helyezték el a 18. század második felében, feltehetően az 1750-es években készített kovácsoltvaskereszteket.

Az írást a samorin.sk városi portál is közölte. Itt tekinthetik meg.

A múzeum munkatársai folyamatosan gondoskodnak a gyűjteményben található értékes műtárgyakról, a komolyabb, igényesebb állagmegőrző munkákat, mint a restaurálás, minden évben igyekeznek pályázati támogatásokból bebiztosítani. Így sikerült a 2021-es évben a Művészeti Alap – Fond na podporu umenia anyagi segítségével, valamint a megyei fenntartó hivatal hozzájárulásával restauráltatni a két nevezett vaskeresztet. A szakmunkákat Mgr. František Šmigrovský restaurátor és munkatársai a szeredi műhelyben végezték el. Az erősen rozsdás, töredezett kereszteket, aprólékos munkával újították fel, a hiányzó barokk díszítőelemeket a szakemberek tökéletesen kijavították. Jelenleg nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre a keresztek eredeti származásáról, készítőiről. A vaskeresztek eredetileg feltételezhetően a somorjai temetőben állhattak. Hasonló vaskeresztek már az első Csallóközi Múzeum gyűjteményében is megtalálhatók voltak, legalábbis erről tanúskodnak a múzeum leltárkönyvei. A dunaszerdahelyi múzeum két, a múlt század 20-as, 30-as éveiből származó fényképet őriz, amelyen hasonló vaskeresztek ismerhetők fel.

A restaurálási munkák, a tárgyak elszállítása és visszaszállítása, a tisztítási folyamat, a hiányzó kovácsolt részek és a díszítőelemek elkészítése, a rozsda eltávolítása, a fotódokumentáció elkészítése 2022 tavaszáig tartott. A munkák összértéke 4 500 euró volt. Az anyagi támogatást a Művészeti Alap – Fond na podporu umenia nyújtotta.

Forrás: Csallóközi Múzeum
Fotók: a Csallóközi Múzeum archívuma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.