2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Július 25. 13:27, hétfő | Helyi
Forrás: Csallóközi Múzeum

Csallóközi Múzeum • Befejeződött a keltakori csónak restaurálása

Csallóközi Múzeum • Befejeződött a keltakori csónak restaurálása

A Dunaszerdahelyen található intézmény egyik ékköve egy több ezer éves keltakori csónak, amelynek restaurálását éppen a napokban fejezték be.

A csónak 1982-ben került a múzeum gyűjteményébe Somorja kataszteréből, ahol a földmunkák során került napvilágra.

A múzeum munkatársai 2016-ban felkérték Peter Barta régész professzort, a Comenius Egyetem Bölcsészeti Karának, Régészeti Tanszékén dolgozó szakemberét, hogy a csónak korát speciális, dendrokronológiai technológiával segítsen meghatározni. Az amerikai laboratórium, a BETA Analytic Inc. Miamiban pedig C14 vizsgálatokat végezett amely alapján megállapították, hogy több mint 2200 évvel ezelőtt készítették a csónakot. Rendkívül értékes és egyedi leletről van szó.

A Csallóközi Múzeum munkatársainak sikerült pályázati forrásokból fokozatosan konzerváltatni és restauráltatni a csónakot.

František Šmigrovský restaurátor és munkatársai végezték el a szakmunkákat. 2021-ben sor került az utolsó szakaszra, amikor a konzerválási folyamat befejezése után kompletizálták, helyenként kiegészítették a restaurált tárgyat. 2022 tavaszán a csónakot a Csallóközi Múzeum régészeti és paleontológiai állandó kiállításában a Sárga kastély földszinti termében a végleges helyére állították be.

A dunaparti tájat imitáló háttér és a folyami kavicsokkal díszített beltér méltóan kiemeli a restaurált műtárgyat. Az idelátogató turisták, a diákok és az érdeklődők számára egy újabb korhű darabbal gazdagodott a múzeum kiállítása.

A végső munkák teljes összege 8900 euró volt. A restaurátori munkák elvégzéséhez az anyagi támogatást a Művészeteket Támogató Alap (Fond na podporu umenia) biztosította be.

Forrás: Csallóközi Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.