2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2022. Augusztus 10. 18:48, szerda | Világ
Forrás: NASA • Rakéta.hu

Csak a mágneses mezőn múlott, hogy a Föld ne a Mars sorsára jusson

Csak a mágneses mezőn múlott, hogy a Föld ne a Mars sorsára jusson

A Mars kutatása során érdekes új információkra bukkanunk, most például azt vizsgálják a kutatók, miért nem végeztük úgy, mint a vörös bolygó.

Nemrég például arról olvashattunk, hogy fiatalabb a víz a bolygón, mint azt korábban gondoltuk. Most a Föld és a Mars eltérő állapotáról, azok összehasonlításáról jelent meg egy újabb tanulmány, amelyben ennek okait vizsgálják.

A Rochester Egyetem kutatói eredetileg még július közepén tették elérhetővé munkájuk eredményét, amelyet ezt követően egy hivatalos közleményben is ismertettek. Ebben azt vesézik ki, hogy a Föld miként kerülte el a Mars sorsát, megőrizve a felszínén található víz legnagyobb részét, éppen akkor, amikor a kambriumi robbanás eredményeként a többsejtes élet gyors terjeszkedésnek indult. A csapat földpátkristályok részletes vizsgálatával jutott arra a következtetésre, hogy az 565 millió évvel ezelőtt a magnetoszférában bekövetkezett nagy esést 15 millió évvel később a visszaerősödés követte, ami a belső, szilárd mag növekedésének volt köszönhető, ez tette ugyanis lehetővé a regenerálódást.

A szilárd belső mag (amely szintén két részből áll) gyakorlatilag újratöltötte a folyékony külső magot, amelyben a forró vas hömpölyög, folyamatosan táplálva a bolygót körülvevő mágneses mezőt, amely viszont a Nap sugárzásának jelentős részétől megvéd minket. Ez az említett időszakban a jelenlegi szint alig 10 százalékára esett vissza, 15 millió évvel később azonban helyreállt az eredeti állapot, ami megelőzte a felszíni víz fokozatos eltűnését. 450 millió évvel ezelőtt megváltozott a belső mag szerkezete, itt húzható meg a határvonal annak két része között, ez pedig nagyjából egybeesett a földköpenyben végbement változásokkal, amely már a lemeztektonika eredménye volt – ez utóbbi ugyanis közvetett módon a magra is hatást fejt ki.

A kutatás azt sugallja számunkra, hogy szükség van egy növekvő belső magra a mágneses mező évmilliárdokon keresztül való fenntartására, bár az még nem teljesen világos, hogy ennek hiányában pontosan miként festene otthonunk.

Címkék: Föld, Mars, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 21. 22:54, szerda | Világ

Az oroszok újra nekifutnak a Linux-ra való átállásnak

Egy ideje már beszélnek róla, évekkel ezelőtt meg is próbálták, most pedig újra nekifut Oroszország a Linux rendszerre való átállásnak. Mindezt úgy, hogy az országban továbbra sincs elegendő szakember.

2022. Szeptember 19. 23:02, hétfő | Világ

Ezen a napon: szeptember 19. • 220 éve született Kossuth Lajos

Több hetes kihagyás után ismét jelentkezünk állandó rovatunkkal, amelynek mai számában a szeptember 19-re datálható jeles, ill. érdekes történelmi eseményeket vesszük sorba.

2022. Szeptember 18. 13:53, vasárnap | Világ

Orosz-ukrán háború • Négy orvos meghalt, amikor támadás ért egy pszichiátriai rendelőt

Az épületet evakuáció közben érte a támadás, négy ukrán orvos a helyszínen életét vesztette.

2022. Szeptember 13. 21:47, kedd | Világ

A csatamezőn esett el az Ukrán Nemzeti Opera szólótáncosa

Olekszandr Sapoval a hazájáért áldozta életét a donyecki régióban található Majorszk mellett.