2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2022. Január 13. 18:49, csütörtök | Világ
Forrás: Euro News

Covid-tagadó bejegyzés miatt törölték egy lengyel párt facebook-fiókját

Covid-tagadó bejegyzés miatt törölték egy lengyel párt facebook-fiókját

Hatalmas a botrány Lengyelországban, miután a legnagyobb közösségi platform törölte az ellenzéki Konföderáció párt profilját. Az ok egy Covid-tagadó bejegyzés közzététele volt.

"Mélységes egyet nem értését" fejezte ki a varsói kormányfői hivatal annak kapcsán, hogy a Facebook közösségi portál letiltotta a Konföderáció nevű lengyel ellenzéki tömörülés fiókját. A közösségi hírportál azzal indokolta a szélsőjobboldali és neoliberális kispártokból álló, a lengyel parlamentben képviselt Konföderáció fiókjának eltávolítását, hogy szerinte a tömörülés megsértette a Facebook gyűlöletbeszédről szóló szabályait, valamint dezinformációt terjesztett a Covid-19 és a védőoltások témájában. A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett nyilatkozat szerint a Facebook lépése korlátozza a Lengyelországban törvényesen működő tömörülés működési lehetőségeit a világhálón.

A kormány és a politikai pártok képviselői közötti nézeteltérések "a közvitában kapnak hangot, és a demokratikus folyamat során a választók értékelik őket" - olvasható a nyilatkozatban. Azt, hogy a nemzetközi internetes portálok eltávolíthatják a közösségi médiából a parlamenti tömörülések honlapjait, a dokumentumban az alapvető állampolgári szabadságokat sértőnek és elfogadhatatlannak nevezik. Előzetes cenzúrának minősíti a hivatal nyilatkozata, hogy a Konföderáció teljes fiókját tiltották le, amiért "a tudományos ismereteknek ellentmondó információkat közölt". A tömörülés egyébként rendszeresen bírálja a kormány járványügyi politikáját.

A kormányfői hivatal dokumentumában rámutatnak továbbá: a Facebook monopolstátussal rendelkezik, ezért a céget "különös ellenőrzésnek kellene alávetni a pozíciójával történő esetleges visszaélés szempontjából". A kormány állásfoglalását Janusz Cieszynski államtitkár, a kiberbiztonságért felelős kormánymegbízott fogja továbbítani a Facebook tulajdonosának, Varsó az ő gyors reakciójára, a letiltott fiók visszaállítására számít - közölték.

A Konföderáció nevében korábban Krzysztof Bosak képviselő a lengyel demokráciába történt beavatkozásnak nevezte a Facebook lépését. Kilátásba helyezte a cég beperlését, valamint a szólásszabadság védelméről szóló törvénytervezet benyújtását. Az internetes közösségi fiókok letiltását megnehezítő törvénytervezetet tavaly év elején már bemutatta az egyik kisebbik kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország, a projekt jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 18:07, csütörtök | Világ

Az USA 800 millió dollár értékben adományoz fegyvereket Ukrajnának

Az Egyesült Államok bejelentése egy 800 millió dollár értékű fegyverszállítmányról szól. Ezt csütörtökön, a NATO csúcstalálkozóján maga Joe Biden is megerősítette.

2022. Június 30. 17:51, csütörtök | Világ

Lavrov: Jön az új Vasfüggöny

Az orosz diplomácia főnöke, Szergej lavrov csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország és a Nyugat között egy új vasfüggöny van kialakulóban.

2022. Június 28. 04:54, kedd | Világ

Kisiklott egy 240 utast szállító vonat az USA-ban

A képek magukért beszélnek. A Missouri államban történt baleset során többen megsérültek, halálesetről nem érkezett jelentés.

2022. Június 28. 04:40, kedd | Világ

Ukrajna terrorizmusnak minősíti a kremencsuki támadást

Volodymyr Zelenszkij ukrán elnök terrorizmusnak nevezte a hétfői, Kremencsuk város egyik bevásárlóközpontját ért rakétatámadást. Az AFP hírügynökség cikkét a TASR fordította.