2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Június 30. 11:51, szerda | Koronavírus
Forrás: HN / Nyitókép: TASR

COVID-szemafor: megszűnik az országok színkódos besorolása, csak az oltás lesz a mérvadó

COVID-szemafor: megszűnik az országok színkódos besorolása, csak az oltás lesz a mérvadó

Elkészült az utazási szemafor legfrissebb verziója, amelynek alapján megszűnik az országok színkódos besorolása. A kormány a tervezetet szerdai ülésén fogadja el.

Az új szabályzat július 5-től lesz érvényben. Megszűnik a regionális elv, amelyet individuális elbírálás vált fel. Ergo, teljesen mindegy, melyik országból érkezünk haza, a lényeg, hogy legyünk teljesen beoltva. A döntést a Központi válságstáb hozta meg a jelenlegi delta variáns gyors terjedését szem előtt tartva.
A teljes oltottsággal rendelkezőknek hazaérkezéskor sem karanténba, sem pedig tesztelésre nem kell menniük. Elég lesz a határon bemutatni az érvényes COVID-útlevelet.

Ki számít teljesen beoltottnak?
1) a kétadagos vakcina esetében a második adag utáni 15. napon válik teljesen beoltottá, érvényesség: 1 év
2) az egyadagos vakcina esetében az oltás utáni 22. napon válik teljesen beoltottá, érvényesség: 1 év
3) Akik túlestek a betegségen és az első adagot a fertőzés utáni 180 napon belül megkapják, érvényesség: 1 év

Azok, akik már megkapták az első oltást, de a másodikat még nem, azoknak kötelező lesz a 14-napos karantén, amelyet a 7. napon egy negatív PCR-teszttel kiválthatnak.

Az új COVID-szemafor a speciális embercsoportokra is gondol. A 12 évesnél fiatalabb gyermekekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint szüleikre. Az ingázók július 31-ig mentesek a szabályoktól, nekik továbbra is 7 napnál nem idősebb PCR-tesztre lesz szükségük a munkába járáshoz. Augusztus 1-től már rájuk is a feljebb leírtak vonatkoznak majd, kivétel nélkül.

Címkék: COVID-szemafor, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.