2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Július 29. 22:58, csütörtök | Magyarország
Forrás: portfolio.hu

Civil szervezetek tömege követeli a Pegazus betiltását

Civil szervezetek tömege követeli a Pegazus betiltását

Már 150 felett van azon civil szervezetek és csoportok száma, akik szerint a kémprogram értékesítését azonnal le kell állítani.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy magyar újságírókat, ügyvédeket és kormányt kritizáló embereket hallgattak le az NSO Group izraeli cég Pegazus nevű kémszoftverével, amellyel emellett világszerte legalább 180 újságírót figyeltek meg. A program lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kövessék egyes személyek mobiltelefonjait, lehallgassák a telefonhívásokat, sőt, a készülékek közelében zajló beszélgetéseket. 2019 óta ismert, hogy a Pegazus a felhőkörnyezetben tárolt adatokhoz is hozzáfér és sokkal kifinomultabb annál, mint amire a szakemberek eleinte számítottak.

A Pegazus elleni moratórium bevezetése mellett lobbizott többek között az Access Now, az Amnesty International, az Article 19, a Digitalcourage, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a European Digital Rights (EDRI), a PEN International és a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint számos független szakértő. A kezdeményezés támogatói a nyilvánosságra hozott nyílt levélben azt követelték, hogy az NSO Group azonnali hatállyal állítsa le a kémszoftver eladását, kiszállítását, míg az eddigi megrendelők állítsák le az alkalmazás használatát.

A dokumentum aláírói közölték, hogy az ügyben eddig ismertté vált információk megerősítették, hogy az NSO állításai, miszerint a Pegazus segítségével végrehajtott támadások ritkák, anomáliák vagy a technológia rosszindulatú használatára vezethetők vissza, egyszerűen nem igazak. Miközben az izraeli vállalat azt állította, hogy a Pegazust kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni legitim akciókhoz és nyomozásokhoz használták fel, a valóság az, hogy a technológia folyamatosan visszaéléseket tesz lehetővé.

A magyarországi megfigyelések kivizsgálását a Fidesz akadályozza, távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése. A bizottság elnöke, Stummer János szerint a botrány kirobbanása óta eltelt hét során a Fidesz és a kormány úgy csinált, mintha nem lenne semmilyen ügy, csak hisztériakeltés, hangulatkeltés zajlana, továbbá minden eszközt megragadtak, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. Ennek szólt az is, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői "elszabotálták" az ülést - fogalmazott. A fő kérdés nem a szoftver beszerzése, hanem az, hogy ki és milyen módon engedélyezte annak használatát, szakmailag indokolt volt-e a megfigyelés, mások is hozzáférhettek-e, történt-e visszaélésszerű használat.

Címkék: magyarország, Pegazus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 15:09, szerda | Magyarország

Koronavírus Magyarország: kétszer annyi a fertőzött, mint tegnap

Magyarországon tegnap 501 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel már 819 021 azok száma, akik elkapták a koronavírust. Két beteg elhunyt.

2021. Szeptember 22. 13:17, szerda | Magyarország

VIDEÓ: A CNN meleg riportere faggatta Szíjjártót: „Miniszter úr, Ön engem is pedofilnak tart?”

Magyarország külügyminisztere, Szíjjártó Péter a CNN-nek adott interjújában válaszolt Richard Quest kérdéseire. A poszt a külügyminiszter facebookján jelent meg, feliratozva.

2021. Szeptember 13. 10:43, hétfő | Magyarország

Örökös baki: a pápalátogatás alkalmával is összekeverték Budapestet Bukaresttel

Most a New York Times volt a ludas, a lap azóta javította tévedését – írja a HVG.hu cikke.

2021. Szeptember 13. 10:10, hétfő | Magyarország

Kreatív csempészek: drónok hozzák az ukrán cigit

Ukrajna és Magyarország között hatalmas csempészhálózat jött létre az elmúlt évtizedekben, a bűnözők pedig alkalmazkodnak a kor szellemiségéhez és technológiai megoldásaihoz.