2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 31. 11:47, vasárnap | Magyarország
Forrás: HVG.hu

Chiphiány: a magyarországi autógyárak is gondban vannak

Chiphiány: a magyarországi autógyárak is gondban vannak

A Szuzuki, a Mercedes és az Audi is jelentette, hogy idén jóval kevesebb autó gurul majd le a gyártósorról. A globális chiphiány Magyarországot is elérte.

Termelésingadozást jelentett a három nagy magyarországi autógyár, az alkatrészek beszerzése kiszámíthatatlanná és tarthatatlanná tette a rendelések korábbi, megszokott ütemtervének teljesítését. A vállalatok próbálnak rugalmas termelésszervezéssel úrrá lenni a helyzeten, igyekeznek megtartani minden alkalmazottat, de a félvezető-ellátásban felmerült problémák elmondásuk szerint még hónapokig sújtják majd az autóipart.

„A Magyar Suzukinál 2021-ben a globális félvezető hiány miatt körülbelül egy havi termelési darabszám esett ki, jelenleg egy műszakban folyik a termelés,” mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna kommunikációs vezető.

Kifejtette: habár a vevői igények továbbra is magasak a modelljeik iránt, értékesítési terveiket mégis kénytelenek folyamatosan felülvizsgálni, és a legyártható darabszámokhoz igazítani. A hazai piacon még nem növekedett számottevően a várakozási idő, köszönhetően annak, hogy észlelve a várható nehézségeket az év első felében nagyobb készletekkel dolgoztak. Egyes ritkább felszereltségek esetében fordulhat elő kisebb csúszás, ugyanakkor az elkövetkező hónapokban – a magas vevői igények és az alacsony készletszintek miatt – a várakozási idő növekedésére kell számítani.

Közölte: a nemzetközi chiphiány okozta kiesés miatt az eredetileg tervezett 143 000 járműnél kevesebbet fognak készíteni Esztergomban az idén, a csökkenés mértéke az alkatrészhiány utolsó negyedéves alakulásától függ.

A Magyar Suzuki a cég korábbi tájékoztatása szerint 2020-ban 112 475 gépkocsit gyártott. A tavaly eladott 111 044 esztergomi gyártású Suzuki 87 százalékát exportpiacokon értékesítették. 2019-ben még 185 ezer itt készült autót adtak el.
Nem jobb a helyzet az Audiban sem. A német márka magyarországi gyárában több műszakot is le kellett mondani és akadozik a motor- és járműgyártás ütemterve is. Ennek oka, hogy az alkatrészszállítási hiány miatt egyre gyakrabban kell a gyártási tervet az alkatrészek érkezésének üteméhez igazítani, ami komoly fejtörést okot a menedzsmentek. „A 2021-es év gyártási volumenére nagyban kihat a félvezető-ellátás bizonytalansága,” írja a cég. A vállalat korábbi tájékoztatása szerint tavaly 155 ezer 157 járművet készítettek Győrben, ez 9660 darabbal volt kevesebb, mint az előző évben. Az Audi Hungaria már korábban is jelezte, hogy valószínűleg a közeljövőben ismét növekedni fog az új autók megrendelése és átadása közötti átfutási idő.

Ezzel kapcsolatban a márka magyarországi importőre, a Porsche Hungaria adott tájékoztatást. Bujáki Zsolt kommunikációs vezető elmondta: „A chiphiány szétzilálta az értékesítésnél korábban vállalt precíz határidőket. A megrendeléstől az autók átvételéig a korábban, normál üzletmenetben jellemző 8-12 hét akár négy héttel is növekedhetett felszereltségtől függően, de jelenleg, extrém esetben ennél sokkal nagyobb csúszás, modelltől és felszereltségtől függően akár 6-12 hónap is előfordulhat.”

A harmadik magyar autógyártónál már három leállást jelentettek. A kecskeméti székhelyű gyár kénytelen volt beszüntetni a gyártósor működését az alkatrészhiány okozta nehzségek miatt. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. korábbi tájékoztatása szerint januárban, áprilisban és augusztusban is termelési szünetre kényszerültek. Akkori közlésük szerint a gyár a helyzethez a termelés rugalmas módosításával alkalmazkodott, a termelési szünet idejét karbantartási tevékenységekre és az új modell sorozatgyártásának előkészületeire használták fel.

A kecskeméti gyárban 2020-ban több mint 160 ezer autót gyártottak, 2019-ben még 190 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.