2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2021. Március 08. 13:14, hétfő | Világ
Forrás: FOX NEWS

California: Petaluma városa betiltotta új benzinkutak építését, így támogatják az e-mobilitást

California: Petaluma városa betiltotta új benzinkutak építését, így támogatják az e-mobilitást

Mostantól nem épül új benzinkút California állam Petalum városában. A hatvanezer főt számláló városkában így reagáltak az egyre népszerűbb elektromos autók elterjedésére.

Eddigi, idevágó cikkeinkben általában egy-egy új elektromos autó modelljéről számoltunk be, most azonban egy másfajta érdekességre bukkantunk. California állam híres arról, hogy fényévekkel előrébb áll mind mentalitásban, mind a környezettudatosság terén a világ többi részétől. Erről adott tanúbizonyságot Petalum város vezetése is, amely gőzerővel vágott neki az elektromos töltőállomások hálózatának kiépítéséhez. A projekt részleteit a napokban közölték.

A bejelentéssel kapcsolatban megjelent írásokban arról olvashatunk, hogy Petaluma önkormányzata betiltotta az új (hagyományos) benzinkutak létesítését, mivel szerintük bőven elegendő számú állomás áll jelenleg is rendelkezésre. A mintegy 60 ezer fős város összesen 16 ilyen benzinkúttal rendelkezik, ezzel az összes lakóövezetből alig 5 perc elérhetünk a legközelebbi helyszínre, vagyis nincs igazán szükség a további állomásokra. Újabb kutak üzembe helyezésére sem lesz lehetőség (már amennyiben a bizottság a második alkalommal is jóváhagyja a javaslatot, erre van ugyanis szükség annak életbe lépéséhez), viszont az elektromos töltőállomások létesítése továbbra is engedélyezett lesz, ez pedig mindenki számára egyértelműen jelzi a város vezetése által kívánt irányt.

A város maga tervezi az e-töltőállomások hálózatának, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra kiépítését, viszont eközben kifejezetten bátorítják a benzinkutakat az e-töltők üzembe helyezésére, hogy felgyorsítsák a folyamatot. A hosszabb távú tervben egy 2030-as céldátum szerepel, addigra megvalósítanák a város karbonsemleges üzemelését, ezzel kapcsolatban már február folyamán megszületett a végleges döntés. Ebben számítanak a Stand.earth csoport további támogatására, amely a saját, SAFE Cities elnevezésű programján keresztül segíti az alulról történő építkezést, a helyi közösségek, szomszédok, valamint a megválasztott képviselők meggyőzését az átállás szükségességéről.

A lépésnek akadnak kritikusai is, szerintük a piac maga könnyedén eldöntené, mennyiben van szükség új kutakra, legyenek azok hagyományos, avagy elektromos kivitelűek. Egyelőre kérdéses, hogy politikai döntésekkel mennyiben garantálhatjuk a gyorsabb és biztonságosabb átállást, amely egyben a piaci viszonyokat sem befolyásolja túlságosan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.