2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2022. Augusztus 11. 22:06, csütörtök | Helyi
Forrás: samorin.sk • Area Somorja Kft.

Bucsuháza • Öko-temető létesült a településen

Bucsuháza • Öko-temető létesült a településen

A hagyományos temetkezés környezetbarát alternatíváját kínálja bucsuházi régi temetőben kialakított természetes temető - írja a samorin.sk cikke.

A megoldás összekapcsolja a természet és az ember iránti tiszteletet, ugyanakkor minimális terhelést jelent a környezetre. A temető létrehozását Varga Renáta önkormányzati képviselő vetette fel, a munkálatokat az Area Somorja Kft. végezte.

Mivel a természetes környezet fenntartása a cél, a temetőnek saját szabályzata van. Hamvak elhelyezésére márciustól októberig, a vegetációs időszakban van lehetőség. Az elhunytak hamvai biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában helyezhetőek el az erre kialakított helyen. A hamvak helyét natúr fa emléktáblával lehet megjelölni. Az urnáról és az emléktábláról a temető üzemeltetője gondoskodik. A szertartást a bejárat melletti tisztáson, a fák árnyékában lehet megtartani.

A hagyományos temetőkkel ellentétben nincs lehetőség csomagolt vagy díszített virágok, vázák, művirágok, koszorúk, dísztárgyak, mécsesek elhelyezése. Mivel a sírkert a lakott területtől távolabb, a szántóföld közepén található, tilos mécsest és gyertyát gyújtani.

A bucsuházi ökotemető egész évben látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 19. 08:32, szerda | Helyi

Szlovákiába párásabb levegő érkezik: szupercellákat és nagy jégesőt hozhat

Szerdán (július 19-én) szupercellák is kialakulhatnak Szlovákiában, amelyek nagy jégesőt hozhatnak. Az időjárást részben az Alpok felett kialakuló nagy viharrendszer fogja befolyásolni.

2023. Szeptember 26. 10:14, kedd | Világ

Ezen a napon: Szeptember 26.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Szeptember 15. 16:41, péntek | Életmód

Hány éves korig lenne ideális abbahagyni a dohányzást?

Kétségtelen, hogy a dohányzás káros. A tudósok azonban megvizsgálták, hogy mikor ideális abbahagyni a dohányzást, és meghatározták azt az életkort.

2023. Szeptember 15. 16:40, péntek | Kzélet

A fogadóirodák szerint születhetnek meglepetések a választások során

Az összes nagy fogadóiroda szerint a Smer a választások favoritja, de a bukmékerek szerint a meglepetés máshol érhet minket.