2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Július 07. 20:00, kedd | Életmód
Forrás: mti

Bubópestis ütötte fel a fejét, óvintézkedéseket vezettek be

Bubópestis ütötte fel a fejét, óvintézkedéseket vezettek be

Óvintézkedéseket vezettek be az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen, miután a hétvégén egy bubópestis-fertőzöttet azonosítottak.

A Belső-Mongóliában található Bajannurban hármas fokozatú - a négyes skálán a második legerősebbnek számító - készültséget vezettek be, miután a városban vasárnap egy pásztort a betegséggel diagnosztizáltak. Az év végéig érvényes készültségi fokozat alapján a területen tilos mindazon állatok vadászata, fogyasztása és szállítása, amelyek a pestisfertőzést hordozhatják. A lakosságot emellett arra kérik, hogy jelentsenek minden gyanús esetet vagy mással nem magyarázható lázas tünetet, illetve a beteg vagy elhullott mormotákat.

A terület északi szomszédjában, Mongóliában a múlt héten két bubópestises esetről számoltak be. A mongol egészségügyi minisztérium szerint a fertőzéseket feltehetően mormotahús fogyasztása okozta.

A pekingi járványügyi központ arra figyelmeztette a Belső-Mongólia vidéki területeire utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a védekezésre, tartsák magukat távol a vadállatoktól, ne fogyasszanak vadhúst, valamint ne táborozzanak a szabadban. Mindazokat, akik lázas tünetekkel fordulnak orvoshoz, arra kértek, hogy jelentsék, ha az elmúlt időszakban Belső-Mongóliában jártak vagy vadállattal kerültek kapcsolatba. Az egészségügyi dolgozókat kérték a pestis tüneteinek beható tanulmányozására, valamint a páciensek utazási előzményeinek kikérdezésére.

A belföldi turizmus népszerű célpontjának számító Belső-Mongólia tavaly novemberben két bubópestises és két tüdőpestises fertőzöttről számolt be, utóbbiakat egy pekingi kórházba vitték kezelésre.

2009 és 2018 között 26 pestises beteget regisztráltak Kínában, akik közül 11 halt bele a fertőzésbe.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet.

Nyitókép: nypost.com

Címkék: pestis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.