2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2020. Június 12. 19:00, péntek | Életmód
Forrás: hvg.hu

Botrány a Sun címlapja körül

Botrány a Sun címlapja körül

A brit bulvárlap pénteki címlapja hatalmas port kavart, aktivisták és politikusok egyaránt elítélték a „Megpofoztam JK-t, és nem kérek elnézését” – címet.

A hvg.hu beszámolójából kiderült, a brit lap J.K.Rowling volt férjétől idézett, méghozzá egy szörnyű esettel kapcsolatban. Jorge Arantes, az írónő exférje nem véletlenül volt érdekes bulvár szempontból – Rowling pár napja sokak szerint felháborító bejegyzést posztolt Twitterre: „Öltözz, ahogy tetszik. Nevezd magad úgy, ahogy szeretnéd. Feküdj le bármely felnőttel, aki beleegyezését adja. Élj teljes életet békében és biztonságban. De kirúgnál egy nőt a munkahelyéről, csak mert a nemiséget valósnak tartja?“ – állt a vitatott bejegyzésben. A Harry Potter regények anyja ezzel egy radikális elveket valló (transznemű nőknek járó egyenlő bánásmódot elutasító) kutató mellett próbált kiállni. Rowling valószínűleg más reakcióra számított, hatalmas felháborodást váltott ki követői körében.

Még Daniel Radcliff, a sorozat főszereplőjét alakító színész is elnézést kért Rowling bejegyzése miatt. A negatív kommentárokra egy hosszabb írással reagált a brit írónő, amelyben magyarázni próbálja korábbi álláspontját. Azt mondja, empátiát kér, és szeretné, ha a nők nagyobb biztonságban lehetnének a jövőben. Egy korábbi traumára is utal: „Az erőszak és a szexuális visszaélés sebei nem tűnnek el, bármennyire is szeretve vagy, és bármennyi pénzed is van”.

Itt jön képbe Jorge Arantes, akit a családon belüli erőszakkal kapcsolatban kérdeztek meg az újságírók. Válaszolt is, keményen, ahogy egy feleségverőtől elvárja az ember: „Megpofoztam JK-t, és nem kérek elnézését”. A médiától viszont nem egy ilyen címlapot várnak 2020-ban. Legalábbis ezt igazolja az ellenállás, amely a cikkel kapcsolatban Twitteren tört ki. Politikusok, aktivisták egyaránt aggasztónak találják a címlapot, egyesek szerint a bántalmazókat igazolja, és felzaklatja a traumán átesett áldozatokat.

Nitókép: Niel Henderson/Twitter

Címkék: botrány, JK Rowling

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.