2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 29. 20:00, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

Matovič kitart Kollár mellett, de felülvizsgálná az összes diplomamunkát

Matovič kitart Kollár mellett, de felülvizsgálná az összes diplomamunkát

Az OĽaNO parlamenti frakciója szerint Boris Kollár (Sme rodina) házelnök diplomamunkájának ügyében a témavezető, a diák, az opponens és a szakdolgozatok értékelési rendszere is csődöt mondott.

A záródolgozatok felülvizsgálását kezdeményezik a felsőoktatási intézményekben, mégpedig egy olyan időszak időtartama alatt, amelyet Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter fog meghatározni. Igor Matovič kormányfő a délutáni sajtótájékoztatón elmondta, a két miniszter „házi feladatot kapott a nyári hónapokra“, szeptemberig egy új törvényjavaslatot kell kidolgozniuk, amely egyes iskolák akkreditációját is veszélybe sodorhatja.

Matovič hangsúlyozta, hogy a két koalíciós párt kezében van a megoldás, rajtuk múlik, hány évre visszamenőleg ellenőrzik a diplomamunkákat. Hozzátette, ha az érintett tárca úgy ítéli meg, hogy az utólagos ellenzőrzés jogi akadályokba ütközik, akkor más megoldást is javasolhatnak. Megtörténhet például az is, hogy eltörlik a diplomamunka írásának kötelezettségét. Matovič szerint felesleges, ha egyesek úgyis kijátszák a rendszert. Szerint szeptemberben a "legnagyobb iskolareform" léphet érvénybe, amelyet pártja készen áll akár a nyári időszakban is gyorsított eljárásban megszavazni.

Ha Kollár titulusát el is kobozzák, attól még jogi szempontból maradhat a parlament élén – a házelnöki poszt betöltéséhez nem kritérium az egyetemi végzettség – mutatott rá Matovič. Ez az újságírói kérdés révén merült fel, mikor arról kérdezték, igazságosnak tartja-e, hogy visszamenőleg megfosszák az embereket a titulusoktól, ami következtében egyszerű emberek elveszíthetik az állásukat, míg Boris Kollár továbbra is folytathatja a parlament elnökeként.

Boris Kollár kijelentette, tiszteletben tartja, hogy valakinek nem tetszik az, hogy továbbra is marad pozíciójában, miután diplomamunkája körül felmerült a plágium gyanúja. Alapvetően fontosnak tartja a rendszer megváltoztatását, de szerinte diplomamunkája összhangban van az akkor érvényes szabályokkal.

Állítása szerint a magiszteri titulusát a hatályos törvényekkel összhangban szerezte. “Ha az a törvény a gond, akkor változtassuk meg, én támogatni fogom” - mondta Kollár. Szerinte, ha a régebbi munkákat a jelenleg működő ellenőrzőrendszerrel megvizsgálnánk, akkor nagyon sok embernek lenne problémája.

Kollárt a Za ľudí párt szombaton távozásra szólította fel. A kormányfő ezügyben arra szólította fel a Za ľudí párt képviselőit, hogy ne a médián keresztül üzengessenek koalíciós partnerüknek.

Kollár magyarázatát az OĽaNO-n kívül az SaS frakciója is meg fogja hallgatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.