2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 23. 03:00, csütörtök | Világ
Forrás: FuturoProssimo / CNBC

Bob Iger: Majdnem létrejött az Apple és a Disney fúziója

Bob Iger: Majdnem létrejött az Apple és a Disney fúziója

A két cég külön-külön is gigászi méreteket öltött az elmúlt évek során. Egyesülésük alapjában változtatta volna meg piacot, de talán az egész szórakoztatóipart is.

Robert A. Iger (Bob Iger) már tavaly lemondott a vezérigazgatói posztjáról, az utódja Bob Chapek lett, de az elnöki pozíciót még 2021. december 31-ig betölti. A menedzser a CNBC-nek nyilatkozott és érdekes témákat érintett, többek között kitért egy esetleges Apple-Disney fúzióra is. Az ötlet nem új, hiszen arról Iger már 2019-ben a memoárjaiban említést tett. Azt mondjuk elképzelni sem lehet, hogy milyen gigacég jöhetett volna létre a két nagyvállalat összeolvadásából és az is kérdéses, hogy versenyjogilag zöld utat kapott volna-e egy ilyen üzlet. A Disney korábbi vezetője mindenesetre rámutatott, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója a filmstúdióval kapcsolatban nagyon szenvedélyes volt és a nagyszerű technológiát igyekezett ötvözni a nagy kreativitással. Az a metszéspont dobogtatta meg Jobs szívét, amelynél találkoztak egymással a humán tudományok és a technológia.

Iger szerint a két társaság kombinációja tökéletes lett volna, hiszen egyesültek volna a médiakonszern alkotásai az Apple tartalomszállítási stílusával. Az üzletember biztos volt abban, hogy ő és Jobs lefolytatták volna a kapcsolódó párbeszédet és abban is, hogy le tudták volna zárni a megbeszélést. Steve Jobs részt vett a Pixar Animation Studios megalapításában és felépítésében, a vállalkozást 2007-ben vette át a Disney. A filmstúdió és az Apple ugyanakkor már 1991 óta együttműködtek egymással, ez a partnerség Jobs Pixarnál töltött időszakára volt visszavezethető. "Néhány hónappal a halála előtt átjött hozzám Steve és a felesége, Laurene, együtt vacsoráztunk, és meg volt győzödve róla, hogy a felvásárlás helyes volt a Disney és a Pixar részéről is."

A lemondás okaként a saját túlzott önbizalmát emelte ki, kezdett túlságosan elutasító lenni mindenki más ötleteivel szemben, annyira magabiztos lett. Konkrét példát nem említett, csak annyit, hogy már minden érvelést ismert, és rájött, hogy az idők változnak, és neki visszább kell lépnie. A céget 15 éven át vezette a most 70 éves Iger, aki szerint utódja a mai kihívásokra más válaszokat fog adni, mint ő tenné, nem feltétlenül jobbakat, csak mást. "A változás jó." - nyilatkozta.

Vezetésével vették meg összesen 15 milliárd dollárért a Marvelt, a Lucasfilmet és a Pixart, amik által rengeteg franchise tulajdonosaivá váltak. Ez a mai streaming korszakban, amikor a fizetős tévé és a mozi lassan visszaszorul, még fontosabbá válik. Ezekre építve rengeteg folytatást, előzményfilmet, vagy egyéb új tartalmat tudnak gyártani, elősegítve a Disney+ havi előfizetői számának növelését.

Címkék: apple, Bob Iger, Disney, fúzió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.