2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Augusztus 08. 11:28, kedd | Életmód
Forrás: teraz.sk

Biztosító: Ha autóval utazik külföldre, készüljön fel minden eshetőségre

Biztosító: Ha autóval utazik külföldre, készüljön fel minden eshetőségre

Ha banális balesetről van szó, elég kitölteni az Európai Baleseti Nyilvántartást, amelynek minden autóban rendelkezésre kell állnia.

Sok szlovákiai utazik autóval nyaralni. Külföldi utazáskor azonban még egy tapasztalt sofőr is szembesül az ismeretlen környezettel, az idegen nyelvű közlekedési táblákkal vagy a közúti forgalomban résztvevő sofőrök eltérő viselkedésével. Ezért fontos tudni, hogy mi a teendő probléma esetén, például közlekedési baleset esetén. A körülmények nem minden európai országban azonosak.

"Minden autónak a törvény szerint rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítással (PTI), amely a harmadik személyeknek okozott károk fedezésére szolgál, és érvényességét a sofőr külföldön egy úgynevezett zöldkártyával igazolja, amelyet kötelező magával vinnie, ha külföldre utazik" - mondta Beata Lipšicová, az Uniqa biztosító szóvivője, hozzátéve, hogy a PTI egész Európában, valamint néhány más országban is érvényes. Külföldi utazás esetén balesetbiztosítás megkötését is javasolja.

Ha banális balesetről van szó, elég kitölteni az Európai Baleseti Nyilvántartást, amelynek minden autóban rendelkezésre kell állnia. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a balesetben érintett összes fél és jármű azonosítását, beleértve azok biztosítóját is. Ha vannak szemtanúk a helyszínen, célszerű felvenni az elérhetőségüket.

Ha banális balesetről van szó, elég kitölteni az Európai Baleseti Nyilvántartást, amelynek minden autóban rendelkezésre kell állnia.

"Mindenképpen készítsen fényképes dokumentációt is, és ne feledkezzen meg a jármű rendszámtáblájáról sem. Ha egy pótkocsit vontató autóval ütközik, mindig készítsen fényképeket a vontató jármű rendszámtáblájáról. Vannak olyan esetek, amikor a balesetben érintettek egyike megpróbálja elhagyni a helyszínt. Ebben az esetben a rendszámtábla alapján meg lehet találni őket" - tanácsolja Jiří Moravec, az Uniqa gépjármű-felelős kárrendezési igazgatója.

A fényképeket meg kell őrizni a baleseti felelősség mértékének bizonyítása céljából, vagy a kárbejelentéssel együtt kell eljuttatni a biztosítóhoz. A baleseti jegyzőkönyvre a rendőrség esetleges jelentésével együtt a balesetben érintett felek biztosítóinak szükségük van a kárigények jogosultságának elbírálásához.

A legtöbb európai országban a biztosító szerint a rendőrséget kell hívni a balesethez, ha sérülés vagy haláleset történt, ha harmadik fél tulajdonában kár keletkezett, ha a másik félnél alkohol- vagy kábítószerrel való visszaélés gyanúja merül fel, ha a másik fél megtagadja az azonosítást, vagy azonosító nélkül hagyja el a helyszínt, ha a járműben jelentős kár keletkezett, vagy ha veszélyes anyag került az úttestre.

Ezek a feltételek azonban nem minden európai országban azonosak. "Ezt nagyon könnyen megtudhatjuk, ha felhívjuk és elmagyarázzuk a baleset körülményeit az adott ország rendőrségének, és megkérdezzük, hogy a helyszínen akarják-e kivizsgálni a balesetet, vagy pedig hivatalos dokumentumot kell kérni a balesetet szenvedett járművekben keletkezett károkról" - tette hozzá Lipšicová.

Forrás: teraz.sk

Címkék: autó, biztosítás, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.