2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. December 28. 12:41, hétfő | Világ
Forrás: hVG

Bill Gates: Három jó dolog, amit a 2020-as év hozott

Bill Gates: Három jó dolog, amit a 2020-as év hozott

Bill Gates szerint nem csak rossz dolgok történtek 2020-ban, persze a koronavírus okozta járvány mindenkin negatív nyomot hagyott. Mindenképp pozitív dolog azonban a vakcina gyors kifejlesztése, hiszen egyrészt hatalmas orvostudományi előre lépésről volt szó, ráadásul ritkán látott összefogást is eredményezett.
Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a 2020-as évet szívesen elfelejtené mindenki. Bár az idei esztendő valóban nem lesz a kedvencünk, az év végéhez közeledve már nemcsak 2021 látszik, hanem a fény is az alagút végén. A koronavírus elleni vakcinát nemcsak kifejleszteni sikerült, de már el is kezdték beadni azt, ami optimizmusra adhat okot, hiszen így legyőzhetővé válik a pandémia.

Bill Gates még karácsony előtt írt blogbejegyzésében arról, hogy három olyan dolgot is tud mondani, amitől a 2021-es év sokkal jobb és biztonságosabb lesz. Az egyik, hogy a már engedélyt kapott oltóanyagok – mint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinája – jó hatással lesznek majd a többi szérum fejlesztésére is. A Microsoft társalapítója szerint ugyanis az összes védőoltás, amit jelenleg tesztelnek, a koronavírus ugyanazon részét támadja, mint amit az első kettő is. Most pedig, hogy már példa is van arra, hogy a dolog működik, a fejlesztés is felgyorsulhat.

Egy másik pozitív hozadéka a 2020-as évnek az az együttműködés és az összefogás, amely a koronavírus elleni harcban mutatkozott meg. Ez mindenképp érezteti majd hatását a 2021-es évben is, jó példa erre a Serum Institute of India gesztusa. A világ legnagyobb oltóanyag gyártója ugyanis gyártási kapacitását egy másik cégnek, a működő vakcinát gyártó AstraZeneca-nak ajánlotta fel.
Mivel a termelés már megindult, így ha engedélyezik a szérumot, az a fejlődő országok számára is elérhetővé válik. Ehhez csatlakozott anyagi segítséggel a Bill és Melinda Gates Alapítvány is, amely átvállalta a veszteségek egy részét, hogy olcsón lehessen kínálni ezen országok számára az oltóanyagot. Mindez olyan, mintha a Mercedes felajánlaná az egyik gyárát a Teslának, hogy abban szereljék össze a Model 3-at.

A harmadik pozitívum Gates szerint a Covid-tesztekkel kapcsolatos. Az elmúlt egy év munkájának köszönhetően sikerült olyan biztonságos és sokkal kevésbé kellemetlen teszteket előállítani, amelyek a betegek és az egészségügyi személyzet számára is előnyt jelentenek. Mivel sem tüsszentést, sem köhögést nem evokál, így csökkenti a fertőzés esélyét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.