2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2023. Április 25. 09:47, kedd | Világ
Forrás: aktuality.sk

Biden hamarosan többet is elárul az elnökjelöltségéről

Biden hamarosan többet is elárul az elnökjelöltségéről

Az NBC amerikai hírcsatorna felmérése szerint az amerikaiak 70 százaléka, köztük a demokraták 51 százaléka szerint Bidennek nem kellene újra indulnia.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy tervezi, hogy újra indul a közelgő elnökválasztáson. Tette ezt akkor, amikor várhatóan hivatalosan is bejelenti jelöltségét - írja a TASR az AFP és a Reuters jelentése alapján.

"Mondtam, hogy tervezem, hogy indulok. Nagyon hamarosan tájékoztatni fogom önöket" - mondta Biden a Fehér Házban az újságíróknak.

Közben több amerikai médium meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Biden kedden egy videóinterjún keresztül hivatalosan is bejelenti jelöltségét. Ezt azonban sem a Fehér Ház, sem a Demokrata Párt nem erősítette meg.


Kedden lesz pontosan négy éve, hogy Biden bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson, amelyen legyőzte Donald Trump volt elnököt. Akkor is videón keresztül jelentette be jelöltségét.

Trump, aki a republikánus párt jelöltjének favoritja, szintén bejelentette már a jelöltségét. Közben Trump volt az első volt amerikai elnök, akit bűncselekmény vádjával vád alá helyeztek, és más vádakkal is szembe kell néznie.

A tisztség jelenlegi birtokosaként Biden előnyben van Trumppal szemben. Trump ugyanis mintegy 30 év óta az első hivatalban lévő elnök, akit nem választottak újra. Az AFP szerint a világjárvány után bekövetkezett gazdasági fellendülés is Biden kezére játszik.

Biden jelöltségét azonban megnehezíti a kora - mutat rá az AFP. Ha újraválasztanák, második ciklusa kezdetén 82, a végén pedig 86 éves lenne. 80 évével már most ő a legidősebb férfi, aki az Ovális Irodában ül.

Az NBC közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 70 százaléka, köztük a demokraták 51 százaléka szerint Bidennek nem kellene újra indulnia. Eközben a megkérdezettek mintegy 40 százaléka a korát jelölte meg fő okként, további 21 százalék pedig a korát jelölte meg a kevésbé fontos okok között.

Az idei hivatalos egészségügyi adatok szerint Biden jó fizikai állapotban van.

forrás: aktuality.sk

Címkék: Biden, Fehér ház, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.