2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2022. Július 05. 08:27, kedd | Sport
Forrás: The Athletic • ESPN

Bemutatták a katari VB automata lesfelismerő rendszerét

Bemutatták a katari VB automata lesfelismerő rendszerét

A FIFA tavaly december óta tesztel egy új, automatizált technológiát, ami elvileg a VAR-nál is pontosabb döntésekre képes a lesek terén.

A szóban forgó rendszer premierje valószínüleg a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság lesz. A félautomata megoldás 12 kamerából és a labdákba beépített chipből áll és tökéletesen érzékeli a játékosok testrészeit, így gyorsabb döntéseket tesz lehetővé a vitatott helyzetek megítélésekor.

A 12 kamera nem csupán a labdát követi, hanem egy emberi testrész-felismerő technológiának köszönhetően az egyes játékosokat is, akikkel kapcsolatban 29 adatpontot tud elemezni másodpercenként. Az adatpontok az összes olyan testrészt lefedik, amelyek a leshelyzetekben fontosak lehetnek. A fejlesztés a játékosok adatait másodpercenként ötvenszer rögzíti.

A rendszer a labdát még pontosabban figyeli. A belső szenzor másodpercenként 500-szor küld adatokat és felismeri, ha például belerúgtak a labdába. Így követhető a passzok pontosan időpontja és egy mesterséges intelligencia minden összegyűjtött információt feldolgoz. Amennyiben az adott játékos a passz időpontjában közelebb van az ellenfél kapujához, mint az ellenfél játékosa, akkor a rendszer azonnal jelez. Az értesítésnek először a FIFA videobizottságában lévő játékvezető-asszisztensekhez kell eljutnia, akik manuálisan ellenőrzik a lesállást. Csak ezután közlik az eredményt a játékvezetői csapattal a pályán.

Az ESPN szerint a videóbíró-asszisztens (VAR) által manuálisan ellenőrzött, átlagosan 70 másodpercről 25 másodpercre csökkenthető a lesdöntés gyorsasága. A kamerák és érzékelők által gyűjtött adatok a FIFA tulajdonát képezik. Ezeket arra fogják használni, hogy 3D-s animációkat készítsenek közvetlenül a lesdöntések után, amelyek elmagyarázzák a döntést a televízió előtt és a stadionban ülő nézőknek.

A FIFA közölte, hogy a rendszert már tesztelték a 2021-es Arab Kupán és az elkövetkező hónapokban további próbákra kerül sor, hogy zökkenőmentesen működjön. A katari labdarúgó-világbajnokság november 21-én kezdődik. A gyártó Adidas mellett a müncheni székhelyű Kinexon AI vállalat is részt vett a labdaérzékelő kifejlesztésében, míg az MIT Sportlaboratóriuma, a Victoria Egyetem és az ETH Zürich csapata a lesfelismerő mesterséges intelligencia rendszeren dolgozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.