2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. December 10. 15:29, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Bejelentették az új intézkedéseket, 21-étől enyhébb LOCKDOWN lesz

Bejelentették az új intézkedéseket, 21-étől enyhébb LOCKDOWN lesz

December 21-étől Szlovákiában bezárnak az üzletek, kivételt csupán az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak képeznek.

A diákoknak egyúttal megkezdődik aznap a karácsonyi szünet is. Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter és Ján Mikas tisztifőorvos szerint ezek a rendeletek legalább három hétig lesznek érvényben. A részletekről a szerdai sajtótájékoztatón számoltak be, amelyen a szigorított intézkedésekről informáltak a Covid-19 terjedésének megfékezése érdekében.

A december 21-én kezdődő karácsonyi szünet nem csupán az iskolákra, de az óvodákra is vonatkozik. „Természetesen ha a szülők részéről elengedhetetlen az óvoda, akkor több óvoda összefoghat és kinyithatnak egy-egy osztályt. Tehát nem lesz teljes korlátozás“ – mondta Krajčí. Eredetileg 23-án kezdődött volna a szünet.
December 28-ától a nagyobb vállalkozásokban rendszeresen kell az alkalmazottakat tesztelni.

„December 28-ától a szlovák Gazdasági Minisztérium bebiztosítja, illetve megkezdi az alkalmazottak tesztelését az 500-nál több dolgozót foglalkoztató vállalkozásokban, ők ettől a naptól kezdhetnek majd dolgozni“ – mondta az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí.

Péntektől, december 11-étől bezárják az éttermek teraszait is, mostantól csak elvitelre adhatnak ki ételt. December 14-étől szigorítják a feltételeket a hotelekben, illetve a sífelvonóknál. Az üzletek 21-én csuknak be, csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak tarthatnak majd nyitva.

Mikas tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a Közegészségügyi Hivatal rendelete fogja pontosítani ezeket az intézkedéseket, például ebben fogják részletezni a sípályákat és hotelokat érintő szabályokat is. A sípályáknál legfeljebb 72 órája készült negatív koronavírus tesztet kell mindenkinek felmutatnia és a felvonókabinokban csupán egy személy utazhat, kivételt az egy háztartásból származó személyek képeznek.

A templomok, mozik, edzőtermek az eddig érvényes szabályok szerint működhetnek tovább. Vesztegzárt nem vezetett be a kormány, így az emberek szabad mozgása az ünnepek alatt biztosítva van.

Címkék: kornavírus, lockdown

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.