2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Április 15. 19:55, péntek | Világ
Forrás: The Guardian / Reuters

Az ukránok szerint az elsüllyedt Moszkva cirkáló kapitánya is odaveszett

Az ukránok szerint az elsüllyedt Moszkva cirkáló kapitánya is odaveszett

Az egyik legerősebb orosz hadihajóként számon tartott Moszkva csütörtök este süllyedt el. Orosz jelentések egy, a fedélzeten történt robbanásról írnak, míg az ukránok szerint ők lőtték ki a cirkálót.

A Reuters sem az orosz, sem pedig az ukrán állításokat nem tudta ellenőrizni. A The Guardian cikke szerint az orosz cirkálón történt robbanáskor életét vesztette a kapitány, Anton Kuprin is. A brit lap Anton Gerascsenkó, ukrán belügyi tanácsadó telegram-bejegyzését jelölte meg forrásként.

Azt, hogy a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajója megsérült, az orosz védelmi minisztérium csütörtökön ismerte el. Azt írták, hogy a cirkálón tűz ütött ki, aminek következtében a rajta tárolt lőszerek felrobbantak, a fő rakétafegyverzet azonban nem sérült meg, a legénységet pedig teljes egészében evakuálták. Később aztán bejelentették, hogy a Moszkva, miközben biztonságos kikötőbe vontatták, elvesztette a stabilitását és a „viharos tengeri körülmények között” elsüllyedt.

Ezzel szemben az ukrán fél teljesen eltérő híreket közölt az eset kapcsán. Ők azt állítják, hogy a Moszkvát egy sikeres támadás eredményeként sikerült elsüllyeszteni, amely során Neptun rakétákat lőttek a hajóra. A Reuters számolt be arról az amerikai közlésről, amely az ukrán narratívát erősíti: a hírügynökség egy magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy az ukrán haderő kétszer is eltalálta a Moszkvát.

A névtelenségbe burkolózó forrás szerint a legénység tagjai is megsérülhettek, sőt halálos áldozatai is lehetnek a támadásnak, de hogy pontosan mennyi, azt egyelőre nem tudni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.