2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Augusztus 27. 12:35, csütörtök | Világ
Forrás: BBC

Az új-zélandi tömeggyilkos életfogytiglant kapott

Az új-zélandi tömeggyilkos életfogytiglant kapott

Brenton Harrison Tarrant, aki 2019 márciusában 51 embert gyilkolt meg hidegvérrel egy új-zélandi mecsetben, életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

A bíró a lehető leghosszabb és legszigorúbb büntetést szabta ki az ausztrál szélsőséges gyilkosra. Ez az első alkalom Új-Zéland történelmében, hogy ilyen szigorú büntetés került kiszabásra.


„Az Ön cselekedetei embertelenek,” mondta ki az ítéletet Cameron Mander bíró. „Ön hidegvérrel megölt egy hároméves gyermeket, aki az édesapja lábába kapaszkodott.”


Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke úgy kommentálta az ítéletet, hogy a traumát, amit a terrorista okozott, csakis „egy életnyi csenddel” lehet büntetni.


„A fájdalmat semmi nem enyhíti,” mondta a miniszterelnök, szavait a muszlim közösségnek címezve, „de remélem Önök is érzik Új-Zéland ölelő karjait az egész eljárás ideje alatt, és remélem majd utána is”.


Kilencven túlélő és családtag nézett farkasszemet a gyilkossal, aki úgy döntött, nem mond védőbeszédet. Az egyik túlélő, Mustafa Boztas, aki Törökországból utazott a tárgyalásra, annyit mondott a férfinak, hogy „nem több egy jelentéktelen, magányos, riadt gyilkosnál, aki élete végéig szenvedésre van ítélve”.


„Nem vagy ember, de állatnak sem neveznélek. Az állatok hasznosak a bolygó szempontjából,” tette hozzá.


Jibran Safi, az egyik áldozat fia ezt mondta: „egy nagy vesztes vagy, egy gyáva és szánalmas emberi lény, akiből hiányzik a szeretet, a bűntudat és az együttérzés”.


„Békére leltem most, hogy tudom: megkaptad azt, amit Allah akaratából érdemeltél,” mondta. A támadás szerinte csak megerősítette a muszlim egyházat.


A gyilkos csendben hallgatta végig a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak beszédjeit, néha egy-egy biccentéssel vagy mormogással válaszolva. Az ítélet kihirdetésekor már hiányzott belőle az a vakmerő gyűlölet és felsőbbrendűség, amivel az első tárgyaláson megjelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.