2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. November 23. 13:16, szerda | Kzélet
Forrás: MINV, dunaszerdahelyi.sk

Az új személyi igazolványok decembertől 1-től kérvényezhetők

Az új személyi igazolványok decembertől 1-től kérvényezhetők

A hatóságok a közösségi oldalukon közölték, hogy az új típusú, biometrikus adatokkal ellátott személyi igazolványt december 1-jétől lehet kérvényezni.

Fontos információ a kérelmekkel kapcsolatban, hogy mától, azaz november 23-tól december 1-ig a rendőrség felfüggesztette a kérelmek benyújtásának lehetőségét.

Az Európai Uniós irányelvnek megfelelően, amely szerint legkésőbb 2031 augusztusáig minden EU-s állampolgárnak biometrikus adatokat tartalmazó személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, már csak ezeket az új típusú igazolványokat lehet kérelmezni Szlovákiában is. Az új igazolvány az arckép mellett további biometrikus elemet is tartalmaz majd, az ujjlenyomatot.

A rendelkezés szerint a rendőrség okmányosztályain a régi típusú igazolványok iránti kérelmeket 2022. november 23-án 12.00 óráig fogadják, majd a kérelmek átvételét a rendőrség 2022. december 1-ig felfüggeszti.

Az egyhetes felfüggesztés oka az új személyi igazolványok kiadására való átállással kapcsolatos technikai munkálatok elvégzése, melyek csak a rendszer műszaki leállása idején oldhatók.

A november 23-ig leadott kérelmek feldolgozása a törvényi határidőn belül történik - értesít a rendőrség.

FONTOS! A felfüggesztés időszakára előzetes regisztráció alapján időpontot kapott kérelmezőknek - függetlenül a megkapott időponttól - lehetőségük van 2022. november 23-án 12.00 és 17.00 óra közt benyújtani kérelmüket!

Akinek ez az időpont nem felel meg, új foglalási időpontot kell kérnie - figyelmeztet a rendőrség.

A Belügyminisztérium azt tanácsolja a kérelmezőknek, hogy lehetőség szerint várják meg a december 1-jét, amikor már az új típusú személyi igazolványt kérelmezhetik, azt pedig a megszokott, 10 éves érvényességi időszakra kapják majd meg.

A szaktárca arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg kiállított igazolványok érvényességi ideje 2031 augusztusában lejár.

Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.