2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Március 22. 08:36, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Az ugandai parlament megszavazta a homoszexualitás szigorú büntetését

Az ugandai parlament megszavazta a homoszexualitás szigorú büntetését

Az ugandai parlament kedden kaotikus tanácskozások után elfogadta az azonos neműek kapcsolataira vonatkozó új, kemény büntetéseket javasló törvényjavaslatot.

"A többség támogatja" - mondta a szavazás után a parlament elnöke, Anita Annet Among. Hozzátette, hogy a törvényt rekordidő alatt fogadták el. A szavazás előtt a képviselők megállapodtak abban, hogy az eredetileg javasolt törvény jelentős részeit módosítják.

A homoszexualitás már a szóban forgó jogszabály elfogadása előtt is illegális volt Ugandában. Egyelőre nem világos, hogy milyen új büntetéseket vezetnek be az azonos neműek kapcsolatáért a konzervatív kelet-afrikai országban - jegyzi meg az AFP. A törvényt még nem írta alá Yoweri Museveni ugandai elnök, akinek vétójoga is van.

A szóban forgó jogszabály széleskörű támogatást élvez Ugandában. Az elmúlt hónapokban összeesküvés-elméletek keringtek az ország közösségi médiájában, amelyekben nemzetközi erőket vádoltak a homoszexualitás előmozdításával - emlékeztet az AFP. A helyi rendőrség a múlt héten hat férfit tartóztatott le az ugandai főváros, Kampala közelében homoszexualitás gyakorlása miatt. Vasárnap ugyanezen okból újabb hat embert vettek őrizetbe.

Uganda a homoszexualitás ellenességéről ismert, amelyet az országban a gyarmati időkből származó törvények alapján kriminalizáltak. A Nagy-Britanniától való 1962-es függetlenné válás óta azonban senkit sem ítéltek el szexuális irányultsága miatt - emlékeztet az AFP.

forrás: teraz.sk

Címkék: Afrika, LMBTQ, Uganda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.