2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 23. 15:14, péntek | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

Az RTVS szakmai párbeszédet kezdeményezne a koncessziós díjak kérdéséről

Az RTVS szakmai párbeszédet kezdeményezne a koncessziós díjak kérdéséről

A koncessziós díjak eltörlése nagy hatással lehet az RTVS további működésére – jelentette ki Ľuboš Machaj, a Szlovákiai Rádió és Televízió (RTVS) igazgatója.

Szerinte mielőbb szakmai megbeszélést kell összehívni a Kulturális Minisztérium, az Országgyűlés Kulturális és Médiabizottsága és az RTVS között.

„A koncessziós díjak eltörlése olyan téma, amelyről korábban is gyakran szó esett. Mára a koncessziók törlése lett az egyik olyan pont, amely az állami költségvetési támogatásról szóló megállapodást kötötte. Megértem, hogy ez egy fontos döntés, amely az egész következő évet érinti” – mondta Machaj közleményében.

Eduard Heger miniszterelnök és az ellenzéki SaS vezetője, Richard Sulík kedden a jövő évi állami költségvetés formájáról szóló megállapodás ismertetésekor bejelentette, hogy az intézkedések egyike legyen a koncessziós díjak eltörlése.

A térítést teljes egészében az állami költségvetésből tervezik megoldani, amely állítólag a GDP 0,14-0,15 százalékát teszi ki. A mechanizmusról még politikai tárgyalásokat folytatnak a jövőben - írja az aktuality.sk.

„A koncessziók törlésének feltétele azonban szigorú szakmai elemzést igényel, és megbeszélést kell folytatni arról, hogy egy ilyen megoldás milyen hatással van a közszolgálati műsorszolgáltató további fennállására. Mindig is a koncessziós díjak híve voltam, és továbbra is az RTVS függetlenségének garanciájának tartom őket. – folytatta Machaj.

Véleménye szerint sajnálatos lenne, ha a politikai elit ilyen döntése tovább súlyosbítaná a köztévé rendszerszintű finanszírozásával kapcsolatos problémákat.

„Ezért nagyon fontos, hogy egy ilyen döntést szakmai megbeszélés és olyan jogszabályok előkészítése kövessen, amelyek megoldást jelentenek az RTVS hosszú távú alulfinanszírozottságára, politikai érdekektől való függetlenségére. Arra számítok, hogy a Kulturális Minisztériumban és az Országgyűlés Kulturális és Médiabizottságában a lehető leghamarabb sor kerül egy ilyen megbeszélésre. Az RTVS további működéséhez elengedhetetlen, hogy az állami költségvetésből származó források összege garantált legyen, és biztosítva legyen azok védelme a politikai befolyással szemben" – írta a véleményben tovább.

Machaj szerint a közmédia finanszírozásának egyik legátláthatóbb módja a koncesszió.

"Fontos, hogy a garantált összeg infláció szerinti valorizálását is törvénybe foglalják, illetve megteremtsék a feltételeket minden olyan veszteség megtérítéséhez, amelyet az RTVS-nek a múltban különböző jogszabályi intézkedések hoztak.Egyes koncessziók díjmentesítése is sok nehézséget okozott az RTVS számára, emellett az új médiatörvényből fakadó feladatok sem könnyítik a helyzetünket” – zárta mondandóját.

Bár a köztévé koncessziós díjak nélküli finanszírozása jogos megfontolás, jelen körülmények között, előzetes szakmai megbeszélés és részletek nélkül, felesleges politikai kaland. - nyilatkozta Igor Gallo, az RTVS Tanácsának elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma eddig is a koncessziós díjak fenntartását szorgalmazta, mivel az RTVS fő bevételi forrása volt.Az RTVS 2023-as költségvetésében 74,4 millió euró összegű kifizetések beszedésével számoltak.

„A törlésükkel kapcsolatos információk – minden egyéb részlet megadása nélkül – nagy bizonytalanságot és aggodalmat keltettek az RTVS jövője tekintetében” – hangsúlyozta a tanács elnöke.

Reménykedik, hogy a bemutatott intézkedés nem indítja el a „Made in Hungary” féle államosítást.

Forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.