2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Augusztus 05. 10:04, szombat | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az Országos Vérátömlesztő Szolgálat véradásra hívja az embereket

Az Országos Vérátömlesztő Szolgálat véradásra hívja az embereket

Bárki, aki 18 és 60 év közötti, legalább 50 kilogramm súlyú és megfelel az alapvető egészségügyi követelményeknek, véradóvá válhat.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Vérátömlesztő Szolgálata arra kéri az embereket, hogy jöjjenek el vért adni. Jelenleg hiány van az A, B és 0 vércsoportú, negatív Rh faktorral rendelkező vérkészletekből. Erről a közösségi hálón tájékoztat.

Az NTS szerint nyáron különösen nagy szükség van a donorokra. "A nyári hónapokban és az emberek fokozott mobilitása miatt több a sérülés és baleset, a sürgős és tervezett műtétek, a transzplantációk vagy a szülések száma. A rendszeres véradók egy része külföldön nyaral, és sok esetben járványügyi korlátozások miatt nem tudnak azonnal vért adni hazatérésük után" - magyarázta.

Emlékeztet arra, hogy a vérvétel napján fontos odafigyelni az ivásra és a táplálkozásra. Az embernek a vérvétel előtti 24 órában legalább három liter vizet kell innia. Az NTS szerint a könnyű, kiegyensúlyozott, zsírszegény és tejmentes ételeket ideális beiktatni az étrendbe. "Válasszunk szénhidrátos ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket, kekszeket, zsírmentes süteményeket lekvárral vagy mézzel" - tanácsolja.

Véradóvá bárki válhat, aki 18 és 60 év közötti, legalább 50 kilogramm súlyú és megfelel az alapvető egészségügyi követelményeknek. A férfiak háromhavonta, a nők pedig négyhavonta adhatnak vért. Az összes aktuális véradási irányelv megtalálható a www.ntssr.sk oldalon. Időpontot online is lehet foglalni a honlapon vagy a mobilalkalmazáson keresztül.

Forrás: teraz.sk

Címkék: önkéntes, vér, véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.