2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Október 20. 01:00, csütörtök | Világ
Forrás: Reuters / Canva

Az oroszoknak eladott kínai mikrocsipek negyven százaléka selejt

Az oroszoknak eladott kínai mikrocsipek negyven százaléka selejt

Egyre gyakoribb eset, hogy rossz minőségű, ill. egyáltalán nem működő mikrocsipekkel lepik el az orosz cégeket kínai beszállítóik mondván, úgysem tudnak mástól venni.

Az orosz-ukrán háború miatt hozott szankcióknak köszönhetően Moszkva számára egyre nagyobb problémát jelent a mikrochipek beszerzése. Az egyik megoldást a saját félvezetőipar kiépítése jelenti, de Oroszország egyrészt nem tud lépést tartani a területen a technológiai fejlődéssel, másrészt hiányzik a chipek minőség-ellenőrzéséhez szükséges tudás is. A Kommerszant orosz napilap arról számolt be, hogy a komponensek esetében egyre nagyobb a meghibásodási arány. Ez részben arra vezethető vissza, hogy az orosz vállalatok kétes csatornákon keresztül szerzik be az alkatrészeket, például a chipeket. A kerülő úton megvásárolt lapkák akár 40 százaléka is hibás lehet vagy nagyon rövid időn belül az elektronikai hulladékok közé kerül.

Az oroszoknak így maradt a rossz minőségű kínai alkatrész, ugyanis az Ukrajna ellen indított háborújuk miatt a legtöbb chipgyártó megszakította üzleti kapcsolatait Putyinékkal. A gyártók között óriáscégek is vannak, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) és a United Microelectronics Corporation (UMC). Bár az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatokban nincsenek fennakadások, de az amerikai szankciók miatt a kínai félvezetőipar is szenved és a kereskedelmi korlátozások következtében hatalmas károkat szenved el. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az orosz chipgyártás kiépítésére és beindítására vonatkozó orosz tervek egyelőre nem valósultak meg.

Bár Oroszország azt állította, hogy 2030-ig 3,2 billió rubelt akar befektetni a saját félvezetőiparába, a kihívásoknak valószínűleg nem tud megfelelni. Az orosz ipar idén 90 nanométeres technológiával akarja megkezdeni a gyártást, ami a 2003-as technológiai szintnek felel meg. Oroszország 2030-ra 28 nanométeres chipeket akar gyártani, amely jó egy évtizeddel elmarad a jelenlegi legmodernebb, 3 nanométeres technikától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.