2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Március 04. 19:18, szombat | Kzélet
Forrás: Interez

Az OĽANO nem adja fel: Matovič őrült, 500 eurós jutalma után újabb javaslattal álltak elő

Az OĽANO nem adja fel: Matovič őrült, 500 eurós jutalma után újabb javaslattal álltak elő

Az 500 euró még nincs elveszve.

Az OĽANO tagjai ismét benyújtották a parlamentnek azt az állampolgárok szükségállapot alatti jogainak megerősítéséről és a választójog megerősítéséről szólój avaslatot, amely a szavazóknak a választásokon való részvételért tíz százalékos kedvezményt adna az államnak fizetendő összegekből.

A képviselők szerint a választáson való részvételért járó díjnak ösztönöznie kellene a magasabb részvételt, és erősítenie kellene az eredmények legitimitását. A tíz százalékos kedvezmény csak fizikai személyekre – nem a vállalkozókra – vonatkozna. A kedvezmények kiterjednének például a szakképesítés elismerésére, a tulajdoni lap kivonataira, az állampolgársági bizonyítvány kiállítására, valamint az okmányok, építési engedélyek, építési bejelentések kiadására, vagy a horgászjegyek kiadására. A javaslat része a jelöltlista háztartások közötti kiosztásának biztosítása is az önkormányzati választásokon.

Az OĽANO már a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvény módosításában javasolta a választáson való részvétel díját. Azt a parlament februárban elutasította. Ezt követően a mozgalom vezetője, Igor Matovič 500 eurós jutalmat javasolt az idei parlamenti választáson való részvételért. A képviselők erről még nem tárgyaltak.

A választásokon való részvétel jutalma mellett a javaslat többi része az állampolgárok jogainak rendkívüli helyzetben való erősítésére vonatkozik a hatóságokkal szemben. A képviselők a járvány idejére vonatkozó szabályok bevezetésének tapasztalatai alapján érvelnek. „Kijelenthető, hogy a COVID-19 betegség okozta világjárvány lefolyása Szlovákiában egy ideje ellenőrzés alatt áll, ezért nincs ok arra, hogy a hatóságok továbbra is ugyanannyi kivételt alkalmazzanak, mint korábban” – állt az előterjesztés indoklásában.

A döntéshozatalra jutó idő elteltével kapcsolatos kivételeket el lehetne törölni. A törvény lehetőséget teremthet arra is, hogy meghosszabbítsák a hatóságok intézkedéseinek végrehajtási határidejét.

A kivételek törlése elsősorban a szociális ügyek területét érintené. „Az olyan korlátozások eltörlését jelenti, amelyek nem tették lehetővé, hogy az érintett a személyére vonatkozó értékelések feldolgozása során jelen legyen (társadalmi értékelési tevékenység, átfogó felmérés, orvosi vizsgálat, személyi segítségnyújtás köre, speciális ellátási igény stb.) , amely a határozati, illetve véleményezési határidők be nem tartásából (lejártából) állt" – mondták a képviselők.

A javaslattal egységesíteni kívánják az önkormányzatok rendkívüli helyzetekben való és az önkormányzati képviselő-testületi ülésekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamatait, az önkormányzati képviselő-testületi szabályzat mintájára. A javaslat részét képezi továbbá a helyi népszavazás lebonyolítási határidejének felfüggesztésének eltörlése, valamint a főellenőr megválasztásának pontosítása rendkívüli helyzet idején.

Az új törvény – ha végül elfogadják – június 1-től léphet hatályba.

Forrás: interez.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.