2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Szeptember 14. 11:38, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az infláció tovább csökken, augusztusban 8,9%-ot ért el

Az infláció tovább csökken, augusztusban 8,9%-ot ért el

Az élelmiszerárak növekedési üteme ötödik hónapja lassult, augusztusban 13,6%-kal voltak drágábbak éves szinten. Az áremelkedés üteme mind a kilenc összetevő esetében mérséklődött.

Az éves inflációs görbe idén március óta csökkenő szakaszban van. Az élelmiszerárak és a lakhatási költségek lassuló növekedésének hatására 2023 augusztusában elérte a 8,9%-ot, ami 2022 februárja óta a legalacsonyabb szint. 2023 júliusához képest az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai átlagosan változatlanok maradtak, bár a 12 fő háztartási kiadási csoport felében lefelé irányuló ármozgások következtek be. Erről a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala számolt be.
.
Hét kiadási csoportban mérséklődött az áremelkedés. A háztartási kiadások két legfontosabb tétele - az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a lakhatás és energia - továbbra is a legnagyobb hatással van a teljes inflációra.

Az élelmiszerárak növekedési üteme ötödik hónapja lassult, és augusztusban 13,6%-kal voltak drágábbak éves szinten. Az áremelkedés üteme mind a kilenc összetevő esetében mérséklődött. Csak a cukor, a lekvár és az édességek árnövekedése maradt 20% felett. További csökkenés volt tapasztalható az olajok és zsírok áraiban, amelyek 6,8%-kal csökkentek az előző évhez képest, főként a tavalyi erőteljes áremelkedésük miatt.

A lakás- és energiaszektorban az árak növekedése 7,3%-ra mérséklődött, és csak 2021 végén volt alacsonyabb. A szilárd tüzelőanyagok ára azonban még mindig 20% felett volt, a hőenergia ára 17%-on, a lakáskarbantartás és -javítás árai pedig 15%-ra csökkentek.

Az általános infláció jelentősebb csökkenését az éttermek és szállodák, az egészségügy és az oktatás növekvő árai is hátráltatták. A legjelentősebb felfelé irányuló árváltozások a gyógyszerek és a járóbeteg-ellátás területén voltak, különösen a fogorvosi szolgáltatások esetében, ahol a növekedés éves szinten ismét megközelítette a 20%-ot. A háztartások rutinszerű karbantartásához szükséges áruk és szolgáltatások 17,9%-kal drágultak a tavalyi évhez képest, az alap- és óvodai oktatás pedig 30,8%-kal lett drágább a tavalyi évhez képest. Az üzemanyagárak, bár az előző hónaphoz képest jelentősen magasabbak, 2022 augusztusához viszonyítva 4,5%-kal alacsonyabbak.

Az áruk és szolgáltatások augusztusban az előző hónaphoz képest változatlan átlagos árszintet produkáltak. A 12 megfigyelt fő szektor (háztartási kiadási csoport) közül hatban bekövetkezett árcsökkenés eredménye, ami viszont nagyrészt ellensúlyozta az üzemanyagárak jelentős havi emelkedését. Augusztusban a havi inflációt leginkább az élelmiszerek húzták lefelé, amelyek árai átlagosan 1,1%-kal csökkentek.

2023 augusztusában a fogyasztói árindex az alkalmazotti háztartások esetében 8,9%-kal, az alacsony jövedelmű háztartások esetében 9,4%-kal, a nyugdíjas háztartások esetében pedig 8,8%-kal emelkedett az előző évhez képest.

2023 nyolc hónapjának összesítésében a fogyasztói árak 12,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest (a munkavállalói háztartások esetében 12,4%-kal, az alacsony jövedelmű háztartások esetében 13,3%-kal, a nyugdíjas háztartások esetében 13,1%-kal).

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.