2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Január 06. 09:12, péntek | Sport
Forrás: motorsport.com

Az F1-es pilóták büntetőpontjai 2023-ban: Gasly a határon

Az F1-es pilóták büntetőpontjai 2023-ban: Gasly a határon

A Forma-1 büntetőpontrendszere nagy beszédtéma lett 2022-ben, amikor először vált valós kockázattá a pilóták számára, hogy a büntetőpontok miatt egy futamra szóló eltiltást kapjanak.

Az FIA szigorú szabályai szerint minden 12 pontot elérő versenyző kénytelen kihagyni a soron következő futamot. Ehhez jelenleg az Alpha Tauritól az Alpine csapatába távozó 10 pontos francia versenyzője, Pierre Gasly áll a legközelebb, akinek legkorábban május 23-án évül el kettő darab pontja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 2023-as idény első 5 futamán legfeljebb egy büntetőpontot kaphat, ha nem szeretne kihagyni egy versenyt sem. Ha nem kap egyelten büntetőpontot sem ezeken a versenyeken, akkor a május 28-i Monacói Nagydíjra már csak 8 büntetőponttal érkezik majd, ami bár nem életbiztosítás a hercegségben, de nemiképp megnyugvást jelent.

Gasly mögött a büntetőpont-rangsorban Lance Stroll és Daniel Ricciardo állnak, egyaránt 8-8 ponttal. Bár ennek valószínűleg nem lesz hatása Ricciardóra, mivel az ausztrál 2023-ra elvesztette az ülését, mindenesetre Strollnak figyelnie kell, mert az első három futamon biztos nem csökken majd a büntetőpontjainak száma.

A sort a Williams pilótjája, Alexander Albon követi, akinek 7 pontja van, míg az Alpine-ból Aston Martinba távozó Fernando Alonso 6 egységgel rendelkezik.

A világbajnok Max Verstappen (Red Bull) a Lewis Hamiltonnal történt brazíliai ütközésért szerzett két pontjával az utolsó előtt helyen tanyázik, csakúgy, mint a csapattársa Sergio Perez, aki Szingapúrban hagyott túl nagy távolságot a biztonsági autó mögött. A lista legalján Charles Leclerc foglal helyet, akinek igazán nincs miért aggódnia, mivel összesen egyetlen pont van a neve mellett.

Lewis Hamilton (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és a monzai futamon beugró versenyzőként pontot szerző Nyck de Vries (Williams) teljesen tiszta lappal indulnak az idei kiírásban.

A 2023-as F1-es világbajnokság március 5-én veszi kezdetét Bahreinben.

forrás:motorsport.com
kép forrása: wikimedia.org /Alberto-g-rovi

Címkék: f1, formula1, gasley

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.