2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. November 13. 14:04, péntek | Világ
Forrás: Index

Az év szava lett a Lockdown

Az év szava lett a Lockdown

A glasgow-i Collins Kiadó minden évben kiválasztja az év szavát, aszerint, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg a leginkább az adott évben.

A lockdown szó esetében 6 ezer százalékos növekedést észleltek a szó használatában a tavalyihoz képest, így 2020-ban a lockdown, azaz a lezárás lett az év szava a Collins Szótár szerint – tájékoztat az Index. A pontos eredményhez honlapokat, online és nyomtatott sajtótermékeket, rádió- illetve televíziós műsorok adásait, valamint a közösségi médiát vizsgálják. A kiadó idén összesen 4,5 milliárd szót vizsgált, míg sikerült összeállítani a top 10-es listát. Például míg a lockdown kifejezésre tavaly mindössze négyezer forrást találtak, 2020-ban ez negyedmilliónál is több volt. A Guardian szerint a szótár a lockdownt egész pontosan úgy jellemzi, mint szigorú korlátozások bevezetését az utazásban, a nyilvános terek használatában, illetve a társas kapcsolatok világában. Helen Newstead, a Collins Szótár egyik szerkesztője szerint: „A nyelv tükrözi a bennünket körülvevő világot, 2020-ban pedig mindent egyértelműen a globális vírushelyzet uralt. Azért a lezárást választottuk az év szavának, mert emberek milliárdjainak közös tapasztalatát foglalja magába, az élet szinte minden területén jellemző lezárások miatt beszűkült hétköznapokat. Az országok többsége ráadásul most másodszorra éli meg ezt“.

2019-ben a klímasztrájkot választotta az év szavának a Collins Szótár, amely szerint ezt a kifejezést százszor többször használták tavaly, mint a korábbi években. Íme az idei top 10-es lista, melyen természetesen más koronavírushoz köthető kifejezések is szerepelnek: Coronavirus, azaz koronavírus. Furlough, ezt a mostani járványhelyzetben kényszerszabadságnak fordíthatjuk, amikor az alkalmazottakat csak ideiglenesen bocsátják el, tehát nem kirúgásról van szó, de munka hiányában majdnem arról. Eredetileg a katonai eltávot jelent. Key worker vagy Keyworker: a világjárvány miatt a társadalom szempontjából kulcsfontosságú munkát végző személyek, például egészségügyi dolgozók, tanárok, rendőrök és bolti eladók. Megxit: Meghan sussexi hercegné és Harry sussexi herceg eltávolodását jelenti a királyi udvartól. Mukbang: olyan felvételt jelent, amelyen a videós akár élőben közvetítve fogyaszt el óriási mennyiségű ételt a kamera előtt a nézők, a követők szórakoztatására. Koreai nyelvből származó átvétel. Self-isolate: cselekvés, amikor valaki karanténba helyezi magát, elkülönül a többiektől, hogy véletlenül se fertőzzön meg senkit. Social distancing: tartani a másfél-két méteres védőtávolságot. TikToker: a személy, aki viszonylag sűrűn posztol videókat a TikTokon, és/vagy jelenik meg ezekben.

Címkék: Év szava, lockdown

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.