2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Június 07. 14:41, szerda | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

Az Európai Unió 1,23 milliárd eurót fordít a mentális egészség előmozdítására

Az Európai Unió 1,23 milliárd eurót fordít a mentális egészség előmozdítására

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bejelentette, hogy újabb pillérrel bővíti az Európai Egészségügyi Uniót: a mentális egészség új, átfogó megközelítésével.

A különböző kapcsolódó kezdeményezésekre 1,23 milliárd eurót különít el.

A Bizottság szerint ez az első lépés afelé, hogy a mentális egészséget a testi egészséggel egyenrangúvá tegyék, és új, ágazatközi megközelítést biztosítsanak ezen a területen.

Az új uniós stratégia a megfelelő és hatékony megelőzésre, a magas színvonalú és megfizethető egészségügyi ellátáshoz és kezeléshez való hozzáférésre, valamint a gyógyulás utáni társadalmi reintegrációra összpontosít.

A koronavírus-járvány előtt az EU-ban minden hatodik ember (84 millió ember) mentális egészségügyi problémákkal küzdött, és ez a helyzet az elmúlt években tovább romlott.

A mentális egészségügyi problémák teljes költségét az uniós országokban a GDP több mint négy százalékára, azaz évente több mint 600 milliárd euróra becsülik. Ezek a költségek magukban foglalják az egészségügyi rendszerekre és a társadalombiztosítási programokra fordított kiadásokat, de a foglalkoztatás és a munkavállalók termelékenységének csökkenését is.

Forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.