2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 24. 15:18, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU több mint 190 millió eurót ad a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására

Az EU több mint 190 millió eurót ad a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn jelentette be, hogy az EU a 2014-2020-as kohéziós alapból több mint 190 millió eurót biztosít a szlovákiai vasúti infrastruktúra javítására.

Az uniós források összesen 7,85 kilométernyi vasútvonal átépítését és korszerűsítését támogatják. A projekt első szakaszában a Strážov-Zsolna és Budatín-Zsolna vasúti szakaszokon, valamint a Zsolna állomáson a földmunkák, a régi sínek leszerelése és a vasútvonalak alatti teherhordó szerkezetek lefektetése valósul meg.

Két peron és meghosszabbított zajvédő falak is elkészülnek, valamint hat vasúti hidat, négy közúti hidat, valamint egy új közúti hidat és hat aluljárót építenek vagy építenek át. Végül öt gyalogos- és kerékpáros aluljárót építenek és szélesítenek ki, valamint elektronikus jelzőberendezést létesítenek a zsolnai vasúti csomópontban, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) jelzőberendezéseivel együtt.

Összességében ez a projekt növeli a vasúti hálózat kapacitását és utazási sebességét, csökkenti a vonatok menetidejét, valamint javítja a vasúti szolgáltatások biztonságát és megbízhatóságát.

A Bizottság emlékeztetett arra, hogy a vonat használata a nitrogén-dioxid és a káros részecskék kibocsátásának csökkenéséhez is vezet.

Emellett az új váltóáramú áramellátás biztosítja a vasúti átjárhatóságot és csökkenti az energiaköltségeket. Végezetül az uniós finanszírozás támogatja majd az állomások és a vonatok jobb megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára.

Ezzel összefüggésben Elisa Ferreira, a kohézióért és reformért felelős európai biztos elmondta, hogy a Szlovákia számára jóváhagyott projekt megerősíti a zsolnai régió vasúti infrastruktúráját, és a gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb vonatozás révén közvetlenül a polgárok javát szolgálja majd.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, szlovákia, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.