2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 03. 08:53, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU négy mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg öt országba

Az EU négy mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalát tiltja meg öt országba

Az új intézkedések az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek aggodalmait veszik figyelembe, de a cél az is, hogy Ukrajna még háborús helyzetben is exportálhasson agrártermékeket.

Az Európai Bizottság (EB) kedden ideiglenesen betiltotta a búza, a kukorica, a repcemag és a napraforgómag Ukrajnából történő behozatalát. Ezzel az öt tagállamban, köztük Szlovákiában tapasztalt súlyos logisztikai problémákra reagáltak - jelentette a TASR brüsszeli tudósítója.

Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és június 5-ig tartanak. Ez idő alatt az Ukrajnából származó búza-, kukorica-, repce- és napraforgómag továbbra is szabad forgalomba bocsátható az EU egész területén, kivéve az öt szomszédos tagállamban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az ukrán termékek továbbra is áthaladhatnak ezeken az országokon az egységes árutovábbítási eljárás keretében, vagy az Unión kívüli területekre szállíthatók.

Ugyanakkor Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kötelezettséget vállalt arra, hogy a közelmúltban elfogadott egyoldalú intézkedéseket feloldja a búzára, kukoricára, repcére és napraforgóra, valamint minden más Ukrajnából származó termékre vonatkozóan.

Az új intézkedések az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek aggodalmait veszik figyelembe, de a cél az is, hogy a háborús állapot alatt segítsék Ukrajna mezőgazdasági termékeinek exportját. A Bizottság szerint ezek az áruk fontosak a világ ellátása és az élelmiszerárak alacsonyan tartása szempontjából.

A keddi intézkedéseket kiegészítik az öt tagállam mezőgazdasági termelőinek nyújtott pénzügyi támogatások, valamint az ukrán gabona szolidaritási folyosókon keresztül más tagállamokba és harmadik országokba történő tranzitjának megkönnyítését célzó egyéb intézkedések.

A Bizottság kész arra, hogy ezeket az óvintézkedéseket szükség esetén június 5. után is meghosszabbítsa. A Bizottság bejelentette továbbá, hogy értékelni fogja az egyéb érzékeny termékek uniós piacán kialakult helyzetet.

forrás: teraz.sk

Címkék: EU, gabona, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.