2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Július 27. 11:38, kedd | Koronavírus
Forrás: HVG

Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta a védőoltást

Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka már megkapta a védőoltást

A vártnál hamarabb érte el az Európai Unió a felnőtt lakosság hetven százalékának beoltását, Ursula von der Leyen szerint pedig továbbra is elegendő oltóanyaggal rendelkezünk a kampány folytatásához.

„Az EU elérte a kitűzött cél, a felnőtt lakosság hetven százaléka rendelkezik legalább egy oltással, és 57 százalék teljes védelemben részesült,” nyilatkozta kedden reggel az EB elnöke. „Az EU megtartotta a szavát és teljesítette az ígéretét,” mondta von der Leyen utalva ezzel a hónapokkal ezelőtti vállalásokra és ígéretekre. A politikus sikerként tekint a mérföldkő elérésére, de óvatosságra inti az európaiakat a delta variánssal kapcsolatos veszélyek miatt. Az Európai Bizottság elnöke ezért arra kér mindenkit, ha teheti oltassa be magát saját és mások védelmének érdekében. „Az EU továbbra is elegendő mennyiségű oltóanyagot biztosít ehhez,” nyomatékosított von der Leyen.

Eközben Ujhelyi István EP-képviselő az Európai Bizottság illetékeseihez fordult annak érdekében, hogy akik Sinopharmot vagy Szputnyikot kaptak az első, ill. második körben, azok harmadik vakcinája legyen az EMA által jóváhagyott oltóanyagok valamelyike. Erre azért volna szükség az MSZP-s képviselő szerint, mert a fent említett kínai és orosz vakcinákkal oltott magyar polgároknak utazási és munkavállalási nehézségeik akadhatnak a jövőben.

„Jelenleg ugyanis, akiket a kínai Sinopharmmal vagy az orosz Szputnyikkal oltottak be, azoknak nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait és így csak jelentős nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából,” magyarázta Ujhelyi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.