2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 31. 07:55, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Az EU bővíti repülőgép- és helikopterflottáját az erdőtüzek ellen

Az EU bővíti repülőgép- és helikopterflottáját az erdőtüzek ellen

Emellett Bulgária, Finnország, Franciaország, Lettország, Málta, Németország, Lengyelország, Ausztria, Románia, Szlovákia és Szlovénia összesen 450 tűzoltót küld a veszélyeztetett területekre.

Az Európai Unió a RescEU mechanizmus keretében bővítette tűzoltó repülőgép- és helikopterflottáját az idei várható erdőtűzszezon előtt.

A bejelentést Janez Lenarčič, az EU válságkezelési biztosa tette kedden az EU Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) létrehozásának tizedik évfordulója alkalmából - írja a TASR.

A 2023-as évre a flotta 24 repülőgépet és négy helikoptert foglal magában, amelyeket tíz tagállam biztosít. Két közepes méretű repülőgépet Horvátország, négy könnyű repülőgépet Svédország, egy-egy könnyű repülőgépet Ciprus, Németország és Portugália, két helikoptert Csehország, két közepes méretű repülőgépet Spanyolország, Franciaország pedig két közepes méretű repülőgépet és egy helikoptert küldött. Olaszország két közepes méretű vízmerítő repülőgéppel és két könnyű repülőgéppel gazdagította a flottát. A legnagyobb hozzájárulás Görögországtól érkezett, amely két közepes méretű repülőgépet, két könnyű repülőgépet és egy helikoptert biztosított.

Ezen kívül Bulgária, Finnország, Franciaország, Lettország, Málta, Németország, Lengyelország, Ausztria, Románia, Szlovákia és Szlovénia összesen közel 450 tűzoltót küld vészhelyzeti egységként a franciaországi, görögországi és portugáliai központokba.

Az Európai Bizottság 2022-ben kidolgozott egy erdőtüzek megelőzésére irányuló cselekvési tervet, amely három célkitűzésre összpontosít: az adminisztratív kapacitás javítása, az erdőtüzek veszélyére való figyelemfelkeltés és a tűzmegelőzési intézkedésekbe történő beruházások növelése.

Az erdőtüzek megelőzésére irányuló cselekvési terv részeként az EU kedden új módszertant vezetett be az erdőtüzek értékelésére. Az új eszköz segít a tagállamoknak felmérni az erdőtüzek megelőzésére és az azokra való felkészülésre vonatkozó kapacitásukat, és elősegíti a legjobb gyakorlatok cseréjét az európai országok között az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.

Emellett az erdőtüzeket támogató központban felállítanak egy vészhelyzeti koordinációs csoportot, amely lehetővé teszi a tűzhelyzet közel valós idejű nyomon követését és elemzését június közepétől szeptember közepéig.

Az EU összehangolt megközelítést biztosít az erdőtüzek megelőzésére, az azokra való felkészülésre és az azokra való reagálásra, ha azok meghaladják egy adott ország polgári védelmi kapacitását. Az érintett országok ekkor az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kérhetnek segítséget. A mechanizmus aktiválását követően az ERCC koordinálja és finanszírozza az uniós tagállamok és a mechanizmusban részt vevő kilenc másik ország által spontán felajánlások révén nyújtott segítséget.
Az ERCC az erdőtüzek alakulását is figyelemmel kíséri olyan korai előrejelző rendszerek segítségével, mint az Európai Erdőtűz-információs Rendszer, míg az EU Copernicus műholdas rendszere részletes információkat szolgáltat a mentőknek a tüzek alakulásáról a helyszínen.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.