2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 17. 13:23, kedd | Világ
Forrás: HVG

Az EU átutalta Ukrajnának a jóváhagyott hitel első részletét

Az EU átutalta Ukrajnának a jóváhagyott hitel első részletét

Hárommilliárd eurót utalt az Európai Bizottság Ukrajnának a 2022-es év végén elfogadott 18 milliárd eurós hitelből.

A bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Davosban, a világgazdasági fórumon jelentette be a tranzakciót, az Európai Parlament plenáris ülésén pedig Maroš Šefčovič bizottsági alelnök tette ugyanezt.

A hvg.hu hírportál tudósítása szerint ez az a forrás, amelyet Magyarország az elmúlt év végén hosszú ideig blokkolt, és csak azt követően oldotta fel, amikor a tagállamok - feltételekkel - jóváhagyták az 5,8 milliárd eurós magyar helyreállítási tervet. Emellett a magyar kormány saját forrásból 187 millió euró hitelt ajánlott fel Ukrajnának, de ők erre nem tartottak igényt.

A jóváhagyott hitel fő célja, hogy az ukrán állam be tudja biztosítani a kórházak, iskolák és más közszolgáltatások működését, illetve folytatni tudja a bérek és nyugdíjak kifizetését, valamint segítse az otthonukat elhagyni kényszerült embereket. A pénz az oroszok által elpusztított kritikus infrastruktúrák, például az energiainfrastruktúra, a vízrendszerek, a közlekedési hálózatok, az utak és a hidak javítására, helyreállítására is szolgál.

A hitelt, amelyet rendkívül kedvezményes feltételekkel hagytak jóvá, 2033-tól kezdődően kell visszafizetnie Ukrajnának, legfeljebb 35 év alatt. A keddi, első részlet után leghamarabb csak márciusban kaphatnak újabb 1,5 milliárd eurót. Az egész pénzösszeg kifizetésének feltétele, hogy az ukránok bevezetik azokat a reformokat, amelyek elengedhetetlenek az EU-hoz való csatlakozáshoz.

„Létfontosságú és sürgős Ukrajna támogatása, az orosz agresszió miatti finanszírozási szükségleteinek kielégítésében. A decemberben elfogadott legfeljebb 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásból az első 3 milliárd euró kifizetése azt mutatja, hogy a Bizottság a lehető legnagyobb sebességgel és elszántsággal jár el" - jelentette ki Ursula von der Leyen.

Forrás: hvg.hu

Címkék: EU, hitel, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.