2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Február 28. 00:04, hétfő | Világ
Forrás: Reuters

Az EU 450 millió euró értékben küld fegyvereket Ukrajnába

Az EU 450 millió euró értékben küld fegyvereket Ukrajnába

Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki. A közleményben szó esik többek közt az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciókról is.

A politikus vízválasztónak nevezte, hogy az Európai Unió története során először finanszírozza fegyverek vásárlását és küldését egy megtámadott országba - olvasható a bizottsági elnök közleményében. Az EU mintegy 450 millió eurónyi fegyvert és további 50 millió eurónyi más, például orvosi eszközt küld Ukrajna megsegítésére - írja a Reuters.

A közleményből az is kiderül, hogy az EU további szankciókat hoz a Kreml és a vele kollaboráló Lukasenka-rezsim ellen. Az újabb válaszlépések közül elsőként az EU lezárja a légterét az orosz gépek előtt. A tiltás vonatkozik az összes orosz tulajdonban lévő, Oroszországban regisztrált és orosz irányítás alatt álló repülőgépre. Az intézkedés a személyes tulajdonban, így az oligarchák privát tulajdonában lévő gépekre is kiterjed – hangsúlyozza külön a dokumentum. A közleményben szó esik a Kreml médiagépezetének egész Európát érintő betiltásáról is - ez elsősorban a Putyin hazugságait felvonultató Russia Today hírcsatornára és a Szputnyik hírügynökségre vonatkozik.

A közlemény ugyanakkor nem csak az Oroszországgal szembeni szankciókat említi. A Putyin bábjaként is számon tartott Lukasenka is az EU célpontja lett. Így például tilalom alá kerül a Fehéroroszországból származó fűtőanyag, dohány, faáru, cement, vas és acél exportja az unó felé. A kettős használatú áruk kiviteli tilalmát Fehéroroszországra is kiterjesztik, hogy ne lehessen kikerülni az Oroszországgal szemben már meghozott hasonló intézkedést. Azon fehéroroszok ellen is életbe lépnek a szankciók, akik segítik Oroszország háborúját – olvasható a közleményben. A szöveg visszatér a szombaton meghozott szankciókhoz is, így megerősítette, hogy több orosz bankot is kizártak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

Kiemelkedőnek és megindítónak nevezte az EU közleménye Zelenszkij elnök vezetését és bátorságát, illetve az ukrán nép ellenállását. „Tárt karokkal várjuk azokat az ukránokat, akik Putyin bombái elől menekülnek” – fogalmaz a szöveg, hozzátéve, hogy minden erőfeszítést és eurót megmozgatnak az EU keleti tagországai számára, amelyek befogadják a menekülteket, és gondoskodnak róluk.


Eközben Magyarországon Orbán Viktor tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, amelyben a miniszterelnök elmondta: Magyarország ha akarna, se tudna katonai eszközöket küldeni más országnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.