2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Január 14. 16:17, szombat | Kzélet
Forrás: startitup.sk

Az érettségizőkre jelentős változások várnak a szóbeli vizsgán

Az érettségizőkre jelentős változások várnak a szóbeli vizsgán

Az újításnak köszönhetően némileg kevesebb stresszel jár majd az érettségi.

Ezt a rendeletet még tavaly júliusban fogadtak el, vagyis abban az időben, amikor még az SAS-es Branislav Gröhling állt az oktatási minisztérium élén. A változás értelmében a szóbeli vizsga előtt egy héttel nyilvánosságra hozzák azok a feladatokat, amelyek közül majd húzhatnak a fiatalok. Az érettségizők így konkrétan meghatározott támákra készülhetnek fel.

Gröhling: A szóbeli vizsga átláthatóbb lesz

„A közzétett feladatok segítenek abban, hogy a végzős hallgatót ne érje váratlan meglepetés. Ez volt az egyik első lépés, amin dolgoztunk az érettségi vizsgák korszerűsítésével kapcsolatban. A gimnáziumi diákok szövetségéve is tárgyaltunk erről a változtatásról, és örülök, hogy még a kormányból és a minisztériumból való távozás előtt sikerült is megvalósítanunk” – mondta az ex-miniszter.

Érettségi vizsgák

Az elmúlt évek érettségijeire a Covid-19 világjárvány jócskán rányomta a bélyegét, azonban idén végre minden visszatérhet a jól megszokott régi kerékvágásba. A vizsga ezúttal is két összetevőből áll majd, egy írásbeli és egy szóbeli részből.

Szlovák nyelvből, magyar nyelvből és egy idegen nyelvből kötelező az írásbeli érettségi, aki pedig a matematikát választotta 4. tárgynak, annak természetesen ebből a tantárgyból is tesztet kell írnia. Az írásbeli érettségi vizsgákra 2023. március 14. és március 17. között kerül sor. A szóbeli érettségi vizsgákat körülbelül 2023. május 22. és június 9. között tartják.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.