2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 18. 19:39, hétfő | Életmód
Forrás: SPRk

Az élelmiszerek negyven százaléka megy veszendőbe évente

Az élelmiszerek negyven százaléka megy veszendőbe évente

Ennek a horribilis aránynak a javításán dolgozik most egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás.

Ugye észre sem vesszük, hogy szinte minden alkalommal, amikor üzletbe megyünk, a polcok csak úgy roskadoznak a különböző zöldségek, gyümölcsök és egyéb árucikkek alatt. Az viszont már ritka, hogy ez üzlet az összes napi, friss termékét képes eladni. A megmaradó, de másnap már eladhatatlan élelmiszereket a legtöbb országban bezúzzák, azaz megsemmisítik. Egy vállalkozó kedvű férfi szerint ez elkerülhető.


Alexander Piutti, az SPRK nevű vállalkozás alapítója és vezetője szerint nem a feleslegessé vált élelmiszerek eltávolítása a probléma, hanem a masszív túltermelés. Az általuk kidolgozott technológia a mesterséges intelligenciára épül és felméri, hogy hol és mikor készül túl sok élelmiszer, s hová juttatható el a felesleges zöldség, gyümölcs, hús és más árucikk. A cél az élelmiszerpazarlás minimálisra csökkentése, valamint ezzel párhuzamosan a jelenleginél jobb erőforrás-megosztás lehetővé tétele.

Az SPRK együttműködik élelmiszer-kiskereskedőkkel, logisztikai vállalatokkal, déligyümölcs-importőrökkel és agrárcégekkel. A cég a felesleges élelmiszereket kórházaknak, SOS gyermekfalvaknak és a feldolgozóiparnak juttatja el. Piutti hangsúlyozta, hogy a kapott összes adatot betáplálják a platformjukba, ezáltal folyamatosan képezik az algoritmusukat és a mesterséges intelligencia egyre több mintát ismer fel. Ennek köszönhetően egyre pontosabban jelezhető előre a túltermelés és az élelmiszerek is jobban eloszthatóvá válnak.

A 2020-ban alapított startup együttműködik a Lufthansa egyik leányvállalatával. A Lufthansa Industry Solutions (LHIND) szállítja azokat a megoldásokat, amelyek az egyes partnerek rendszereit kötik össze. Amennyiben például egy nagykereskedő nem tud több banánt szállítani, akkor bejegyzi azt a saját rendszerébe, miként szintén feltünteti, hogy a gyümölcsök hogyan néznek ki, honnan származnak és mikor lettek leszüretelve. Ezzel párhuzamosan megpróbál felvásárlót találni az adott szállítmánynak. Susan Wegner, a LHIND mesterséges intelligenciáért és adatelemzésért felelős alelnöke rámutatott, hogy a fejlesztésük ajánlani tud lehetséges ügyfeleket.

Az SPRK befektetői között van Marcus Stahl és Patric Fassbender, a Toniebox alapítói; az osztrák Haas Family Office, Mario Götze német labdarúgó és Fahri Yardim filmproducer. A vállalatnak a felesleges élelmiszerek értékesítéséből származik a fő bevétele. Emellett minden felhasználónak licencdíjat kell fizetnie a platformlátogatások miatt. Az SPRK-hoz hasonlóan dolgozik a Too Good To Go, amelynek alkalmazása segítségével elhozhatók az üzletek és az éttermek felesleges árucikkei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.